La vacuna d’una sola dosi contra el VPH ofereix una protecció “sòlida” davant el càncer de coll uterí

L’OMS assegura que la introducció d’aquesta vacuna pot suposar un “canvi de joc” en la prevenció


El Grup Assessor Estratègic d'Experts en Immunització (SAGE) de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat aquest dilluns que la vacuna d'una sola dosi contra el virus del papil·loma humà (VPH) ofereix una protecció “sòlida” davant el càncer de coll uterí, majoritàriament causat pel VPH.

Segons els experts, l'eficàcia d'aquesta vacuna és “comparable” als programes de dues dosis i podria suposar un “canvi de joc” en la prevenció de la malaltia, ja que requereix menys recursos i és més fàcil d’administrar. A més, l’OMS destaca que facilita la posada en marxa de campanyes de recuperació per a diversos grups d'edat, redueix els problemes relacionats amb el seguiment de les nenes per a la seva segona dosi i permet reorientar els recursos financers i humans cap a altres prioritats sanitàries.

La “malaltia de la desigualtat d’accés”

Tal com detallen des de l’OMS, el càncer de coll uterí és “totalment prevenible”, tot i ser el quart càncer més comú entre les dones arreu del món. És, doncs, una “malaltia de la desigualtat d’accés”, apunten els experts.

El 95% del càncer de coll uterí és causat pel VPH, i el 90% de les dones del món viuen en països amb més baixos ingressos o pobres. És per això que la recomanació del SAGE s'ha fet arran de preocupació per la lenta introducció de la vacuna contra el VPH als programes d'immunització i la baixa cobertura general de la població, especialment als territoris amb baixos ingressos. 

“Aquesta recomanació d'una dosi única té el potencial de portar-nos més ràpidament al nostre objectiu de vacunar el 90% de les noies abans dels quinze anys el 2030”, ha expressat la subdirectora general de l'OMS, Princess Nothemba Simelela.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article