Desenvolupen una eina per predir el risc d’hospitalització o mort de pacients amb una descompensació cardíaca

Professionals de l’atenció primària creen la calculadora que ajuda al professional sanitari a prendre decisions en el moment


Metges de família i comunitària han desenvolupat una eina que prediu el risc d'hospitalització o mort en pacients que tenen una descompensació cardíaca. La creació ha estat liderada pels metges de l'Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN) de l'Institut Català de la Salut (ICS) i membres del grup de Recerca Cardiovascular en Atenció Primària de l'IDIAP Jordi Gol, José María Verdú i Miguel Ángel Muñoz.

L’eina s’anomena HEFESTOS, per les sigles en anglès 'Heart Failure Stratification and Outcomes'. Una vegada introduïdes unes dades de fàcil obtenció en la consulta o en les visites domiciliàries, la calculadora ofereix la probabilitat d’hospitalització o mort trenta dies després de la descompensació.

Els resultats s’agrupen en tres nivells: risc baix (-5%), risc mitjà (entre un 5 i un 20%) i risc alt (més del 20%).

Aquesta calculadora de risc és d'aplicació pràctica a la tasca clínica de l'atenció primària, perquè les dades que requereix poden obtenir-se fàcilment a la consulta o a la visita al domicili. Entre aquestes, el gènere, les hospitalitzacions en el darrer any, la freqüència cardíaca, la saturació d'oxigen o la dificultat respiratòria. L'eina s'ha desenvolupat després de vuit anys d'investigació.

El resultat ajuda el professional a prendre decisions en el mateix moment. Es treballa ara per implementar l'eina i facilitar-ne l'accés segur. En el projecte han col·laborat professionals de medicina de família, infermeria i personal administratiu de l’APBCN.

Els pronòstics de la calculadora estan avalats per un estudi col·laboratiu amb pacients atesos a l’atenció primària, diagnosticats d’insuficiència cardíaca, que rebien un seguiment de 30 dies després de patir un episodi de descompensació de la seva malaltia.

En l'estudi han participat més de 500 pacients de 14 equips de l'APBCN, així com 250 d'altres nou països integrats a l'European General Practice Research Network. Aquest s'ha publicat recentment a la revista 'ESC Heart Failure'.

La fallida cardíaca és la causa més important d’hospitalització en persones grans i té una elevada mortalitat durant l’any següent a una descompensació. A més, la major part d’aquestes persones són ateses a l’atenció primària pels professionals de medicina o infermeria.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article