Escoles i instituts enquestaran els alumnes a partir de cinquè per conèixer-ne el benestar emocional

El qüestionari ve motivat, entre d’altres, pels dos anys de pandèmia


Totes les escoles i instituts catalans duran a terme, entre el 2 i el 27 de maig, una enquesta per conèixer el benestar emocional de l'alumnat. És una de les mesures que el Departament d'Educació ha posat en marxa per analitzar aquest paràmetre i la salut mental de l'alumnat. Tot plegat motivat pels dos anys de pandèmia que, segons Educació, ha fet viure als joves “situacions que fins ara no havien viscut mai”, i que han tingut “repercussió” en la seva salut emocional.

El qüestionari s'adreça a tot l'alumnat de 5è i 6è de primària, d'educació secundària obligatòria, de batxillerat i de formació professional. Els resultats permetran Educació i Salut decidir quines actuacions dur a terme per millorar la situació.

El Departament d'Educació subratlla que atesa la sensibilitat de la informació sol·licitada, l'enquesta “és totalment voluntària i anònima”, ja que l'objectiu és avaluar l'estat general de l'alumnat. El qüestionari és en format digital i es preveu que l'alumnat el respongui en l'espai de la tutoria.

Les preguntes s'estructuren en cinc apartats diferenciats: Benestar emocional, Suport familiar, Entorn escolar, Violències, i Abús i dependència. Pel que fa al benestar emocional, es qüestiona al voltant de la situació actual i la viscuda durant el confinament. També es demana sobre el grau d'emocions que sent l'alumnat, ja sigui ràbia, frustració, alegria, confiança o seguretat, entre d'altres.

En l'àmbit del suport familiar, es vol conèixer quin tipus de relació intrafamiliar té l'alumnat, quin és el grau de suport que rep i amb qui poden comptar en cas de necessitat.

Pel que fa a l'entorn escolar, les preguntes són referents als canvis viscuts durant i després del confinament i la pandèmia i com han afectat el seu estat emocional.

El qüestionari pregunta les situacions d'abús i dependència durant i després de la pandèmia, tant pel que fa als dispositius digitals com a les substàncies com el tabac, alcohol o drogues.

El treball de l'enquesta ha estat fet juntament amb els Departaments de Salut i d'Igualtat i Feminismes i en línia amb l'enquesta HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del Departament de Salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article