Obertes les inscripcions al Mutare 2022, l’espai on viure el potencial de la cultura en la transformació social

La Fundació Carulla organitza el 26 de maig la trobada ‘VulnerARTS: com les arts abracen la vulnerabilitat’ 


Ja estan obertes les inscripcions a la quarta edició de Mutare, una jornada de diàleg, trobada i connexió que organitza la Fundació Carulla amb l’objectiu de compartir de manera vivencial el poder transformador de la cultura.

L’edició d’enguany, que tindrà lloc el dijous 26 de maig de 9 a 14 hores a la Nau Bòstik de Barcelona sota el títol ‘VulnerARTS: com les arts abracen la vulnerabilitat’, oferirà propostes immersives a través de les quals experimentar com les arts connecten i acompanyen a persones en situació de vulnerabilitat. 

Segons la Fundació Carulla, la cultura i les arts ofereixen un espai de connexió amb la pròpia vulnerabilitat perquè els llenguatges artístics “interpel·len directament les emocions” i són un element de cohesió social que afavoreix l’empoderament i autonomia de les persones. Per aquesta raó, durant la jornada s’apostarà per la presència d’experiències artístiques que els assistents viuran en primera persona, per poder connectar d’una forma “emocional i profunda amb la vulnerabilitat” i descobrir quines portes de reconnexió obre la cultura, explica la fundació.

A més de les experiències artístiques i immersives inicials, la programació del Mutare 2022 compta amb les píndoles ‘Inspira’, cinc xerrades inspiradores de petit format que relataran experiències reals de relació entre la vulnerabilitat i l’art, a càrrec de referents com la directora teatral Clara Manyós o la ballarina, i sòcia fundadora de La Caldera, Inés González-Boza, reconegudes totes dues amb les beques SOS Cultura 2021. També es comptarà amb el testimoni de Martín Correa-Urquiza de Ràdio Nikosia i Cristina Colomer de l’Escola de Músics i Photografic Social Vision amb el projecte ‘Material sensible’. La conferència principal anirà a càrrec de Lucía Miranda, directora d’escena, gestora cultural, dramaturga i arteducadora, fundadora de The Cross Border, projecte que treballa en la intersecció de les arts escèniques i l’educació, i cofundadora del col·lectiu internacional País Clandestino. 

Un dels espais nous d’aquesta edició de Mutare serà la dinàmica relacional, on es volen teixir ponts sòlids de diàleg i treball entre el sector cultural i social perquè es reconeguin mútuament com a agents complementaris per la incorporació de les arts en els reptes del dia a dia. Per últim, hi haurà un espai de creació col·lectiva on, dividits en tres grups, els participants buscaran i intercanviaran coneixements i experiències per tal de donar resposta a diferents necessitats de situacions reals de vulnerabilitat. 

La directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, destaca la voluntat del Mutare d’aquest any a que sigui útil per connectar els diferents agents amb gran capacitat de transformació social. “Mutare és un espai per fer-nos preguntes davant una realitat cada vegada més complexa; i sobretot un espai per generar-hi respostes a partir de l’aprenentatge compartit els uns amb els altres”, explica Esteve. A més, destaca el format innovador de la trobada, que promet sorprendre des d’un bon inici a les persones assistents. “A Mutare des del primer minut es connecta amb l’emoció i amb la vivència creativa compartida”, afegeix.

Espai de diàleg, reflexió i acció

Des de fa quatre anys, la Fundació Carulla impulsa el projecte Mutare com un espai de diàleg, reflexió i acció sobre com la cultura transforma la societat. És un espai de cocreació, d’intel·ligència col·lectiva, que proposa continguts i eines per fer que els projectes culturals i educatius incrementin la seva capacitat de millorar la vida de les persones. Així, Mutare és l’aposta de la Fundació Carulla per transformar la societat des de la cultura i les arts. “Perquè la cultura ens fa persones més crítiques i lliures, perquè genera oportunitats i perquè ofereix respostes creatives als reptes actuals”,comparteixen des de la fundació.

L’any 2018 el sector cultural i el social es van unir en una plenària Mutare per identificar els factors transformadors de la cultura: 300 assistents, 10 ponents, 1.950 idees, 75 propostes per cocrear un decàleg amb els elements que incrementen el potencial transformador dels projectes culturals. El resultat: el decàleg mutare.

Des de llavors, cada any les diferents edicions han teixit accions a través de ponències inspiradores, dinàmiques cocreatives i experiències vivencials, sobre Cultura i transformació social (2019); Arts i educació (2020); Cultura contra l’emergència emocional (2021).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article