El 32% de les llars amb menors d’edat i un sol treballador són pobres, segons un estudi de la UAB

L’anàlisi constata que un 25% de les famílies amb ingressos baixos pot arribar a l’estabilitat econòmica


Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Centre d'Estudis Demogràfics (CED-CERCA) conclou que el 32% de les famílies on hi ha menors d’edat i una sola persona que treballa són llars pobres. L'anàlisi, titulat El pes de la precarietat laboral en la pobresa de les llars en menors recorda que l'estat espanyol és el segon país amb més pobresa laboral —entre el 12 i el 15% de les famílies s'hi troben—, només per darrere de Romania. L'estudi creua aquestes dades amb l'Enquesta de Condicions de Vida (2017-2020).

Segons aquest estudi, les possibilitats d'assolir l'estabilitat econòmica d'una família són del 26% si la persona responsable de la família té un contracte fix, mentre que les possibilitats són del 21% si el contracte de la persona responsable és temporal. Alhora, l’estudi apunta que les probabilitats de sortir de la pobresa baixen fins el 8% si es tracta de famílies nombroses mentre que, si no hi ha menors a la llar, augmenten fins el 43%.

“No obstant, els canvis en la situació laboral són més rellevants que els canvis en la composició de la llar per entendre la pobresa laboral i infantil”, assenyalen les autores, Alba Lanau i Mariona Lozano.

L'estudi també apunta que un 39% de les famílies que entren en situació de pobresa laboral coincideixen amb una disminució del nombre de treballadors a casa; el 37% amb una disminució d'ingressos sense que canviï el nombre de treballadors —per exemple, per un període temporal de desocupació—; i el 29% és per una reducció en la prestació de desocupació.

Per a les autores de l'estudi, aquesta situació suggereix que "s'han de reforçar els ajuts a aquestes llars i buscar estratègies per reduir la pobresa laboral millorant els salaris i reduint la precarietat". En aquest sentit, assenyalen el potencial de propostes com el Programa de Garantia Infantil, que té per objectiu millorar les condicions de les llars amb menors d’edat en situació de pobresa severa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article