El Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona, guardonat per la Comissió Europea

Es reconeix l’esforç d’aquest servei per atendre els trastorns de salut mental 


La Comissió Europea ha guardonat el Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona amb un dels EU Health Award 2021 en reconeixement a l’esforç per prevenir i atendre l’increment dels trastorns de salut mental derivats de la Covid-19.

El Telèfon de Prevenció del Suïcidi (900.92.55.55) es va posar en marxa l’agost del 2020 juntament amb la Fundació Ajuda i Esperança com un servei gratuït que funciona ininterrompudament 24 hores al dia gràcies a la feina de desenes de voluntaris amb formació especialitzada. És un servei d’escolta activa i d’acompanyament emocional que, en cas de detectar risc de suïcidi imminent o en curs, activa el 061 o el 112. Ha rebut més de 6.500 trucades, de les quals 181 per risc de suïcidi imminent o en curs.

El 32% de les trucades rebudes han estat de persones menors de 39 anys i, tot i que es tracta d’un servei municipal, al voltant del 80% provenien de fora de la ciutat de Barcelona. El suïcidi és actualment la primera causa de mort en homes de 15 a 44 anys i la segona en el cas de les dones.

Aquest servei, pioner a l’Estat, és una de les mesures incloses en el Pla de Salut Mental 2016-2022, un conjunt de propostes posades en marxa en coordinació amb entitats i professionals del sector i que han fet que Barcelona sigui la primera ciutat de l’Estat amb un pla específic en aquest àmbit.

L’arribada de la pandèmia de la Covid-19 ha suposat un desafiament encara major en l’àmbit de la salut mental, amb un increment de l’ansietat, el neguit, el distanciament social i la soledat no volguda, entre d’altres.

La regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, ha recollit aquesta setmana el premi a Brussel·les,  dotat amb 20.000 euros, que es destinaran a reforçar el mateix servei. Aquest és el segon premi que rep la ciutat de la Comissió Europea en només una setmana, després de la designació de Barcelona com una de les capitals de la inclusió i la diversitat 2022.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article