Un centenar de persones es concentren a Barcelona en rebuig a les violències per LGTBIfòbia

El 41% de persones LGTBIQ+ de l’estat han rebut assetjament per la seva condició en l’últim any


Un centenar de persones s'han concentrat aquest dimarts al vespre a Barcelona en rebuig de les violències per LGTBIfòbia en el dia mundial d'aquesta reivindicació.

La concentració, celebrada a l’encreuament entre el carrer del Parlament i el carrer Comte Borrell, ha aplegat lesbianes, transsexuals, gais, i altres persones del col·lectiu que han denunciat, a través d’un manifest, que el 41% de persones LGTBIQ+ de l’estat han rebut assetjament per la seva condició en l’últim any. El president de l’Observatori contra la Homofòbia, Eugeni Rodríguez, ha demanat més recursos al Govern pel col·lectiu i la consellera Verge, present a l’acte, ha respost que el seu departament ha triplicat el pressupost en matèria de drets LGTBIQ+.

Pel que fa a la agressions envers el col·lectiu, hi ha hagut diferents parers durant la celebració. La consellera ha valorat les dades presentades al Consell de Govern que mostraven un descens de les denúncies relacionades amb les agressions LGTBIfòbiques (de les 83 que es van registrar al 2020 a les 61 del 2021). “És positiu que veiem aquesta reducció de les denúncies respecte el 2020. Tot i que cal dir també que va ser un any excepcional i se’ns farà difícil de comparar”, ha comentat Verge. No obstant, la cap del Departament d’Igualtat i Feminismes ha volgut posar l’accent en que han augmentat un 25% les incidències per LGTBIfòbia, és a dir, aquelles situacions en què hi ha indicis de discriminació o d’agressió però que per diverses raons no arriben a tramitar-se. “Per això seguirem treballant per erradicar tota la LGTBIfòbia que encara impregna la nostra societat”, ha completat.

Malgrat totes les explicacions de la consellera, el president de l’Observatori contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez, ha dit que aquest informe que mostra una reducció de denúncies “és una vergonya”, que està fet “per salvar la cadira” i que “no reflecteix en absolut la realitat”. Rodríguez s’ha mostrat visiblement molest, ha afegit que el departament no els envia les dades amb prou celeritat i ha criticat el fet d’haver conegut aquest informe per la premsa.

De fet, des de l’Observatori estan convençuts que les agressions al col·lectiu augmenten, tant en denúncies com en incidències. Per argumentar-ho ells aporten una dada del seu informe del primer quatrimestre del 2022 (abril-gener) on han registrat 86 incidències per les 57 que van registrar el 2021, gairebé 30 casos més. “Les nostres dades indiquen que hi ha un augment i que aquest augment és general”, ha dit Rodríguez. “La realitat global a Catalunya és que augmenten les agressions i no només augmenten sinó que no hi ha polítiques de prevenció”, ha denunciat.

Discussió al voltant dels recursos

Tampoc hi ha hagut sintonia pel que fa als recursos destinats a la prevenció de la LGTBIfòbia. Per a Rodríguez, manquen recursos per poder oferir al col·lectiu “una atenció a la víctima universal i les 24 hores del dia”. I ha afegit: “Ho diem totes les entitats: falten recursos. I sí, aquest és un missatge al Govern de Catalunya i al Departament d’Igualtat i Feminismes”.

Tània Verge, pel contrari, ha contestat a això que des de la creació del departament que dirigeix s’han triplicat els recursos en matèria de drets LGTBI.

Aquest dimarts el fiscal coordinador de delictes d’odi de tota la demarcació de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, ha comparegut al Parlament davant del grup de treball sobre la LGTBIfòbia, i ha donat algunes dades estadístiques. El 2016 es van incoar 52 atestats policials per aquest tema, 95 el 2019, 102 el 2020 i 170 l’any 2021. El 2019 es van obrir 372 expedients judicials per delictes d’odi, dels quals 93 eren per discriminació de gènere o identitat i orientació sexual. El 2021 van passar a 267 expedients per delictes d’odi, dels quals 118 per motius de gènere o sexe.

Finalment, el 2021 es van presentar 73 escrits d’acusació per delictes d’odi, 24 dels quals van ser per discriminació sexual o de gènere. El 86% dels judicis van acabar amb condemna. De les 57 condemnes per delictes d’odi a tots els jutjats de la demarcació de Barcelona, inclosa l’Audiència, 22 van ser per motiu de gènere o orientació sexual.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article