L’acord pel català a les aules reconeix l’ús del castellà com a llengua “curricular”

PSC, ERC, JxCat i els comuns pacten una proposició de llei per fixar el català com a llengua vehicular, que es debatrà divendres al Parlament


Els grups parlamentaris d'ERC, JxCat, PSC i En Comú Podem (ECP) han pactat aquest dimarts una proposició de llei que buscarà resoldre el debat sobre el català a les aules. El text fixa que el català és la llengua vehicular, d'aprenentatge al sistema educatiu i d'ús normal en l'acollida de l'alumnat nouvingut; però alhora reconeix el castellà com a llengua curricular que s'utilitzarà en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre. La proposta es debatrà i es votarà definitivament aquest divendres, després que el Parlament aprovés aquest dimecres tramitar-la per lectura única.

Entre altres qüestions, el text apunta que l’ensenyament i l’ús curricular del català i del castellà han d’estar garantits i tenir una presència adequada en els currículums i en els projectes educatius. També inclou que la presència de les llengües oficials “ha de tenir en compte la situació sociolingüística general, la dels centres i el seu entorn, els objectius de normalització lingüística i l’evolució del procés d’aprenentatge lingüístic”.

De forma paral·lela a la tramitació de la proposta de llei, el Govern també aprovarà un decret llei que complementi la iniciativa parlamentària i permeti, entre altres, donar cobertura als centres educatius davant de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposa un 25% d’assignatures en castellà a les aules. Així ho ha recordat la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, que ha garantit que combatran “els que voldrien utilitzar la llengua de manera partidista per generar conflicte”.

Segons la diputada del PSC-Units, Esther Niubó, aquesta proposta de llei “millora” el sistema educatiu, “refà” un consens que s’havia “esquerdat” els últims anys i permet un “millor compliment” de les sentències judicials. Per la seva banda, la portaveu parlamentària de JxCat, Mònica Sales, ha asseverat que el model d’escola catalana és un “bé a preservar”, i que cal “fer front” a les ingerències judicials. La presidenta d’ECP al Parlament, Jéssica Albiach, també ha celebrat l’acord, també perquè permet superar “les velles lògiques” amb un acord transversal de quatre grups.

Crítiques a l’acord

No obstant això, la resta de grups parlamentaris no ha vist l’acord amb bons ulls. La CUP ha lamentat que “qui està legislant no són els diputats, sinó els membres del TSJC”; ja que la proposta de llei el que fa és convertir en llei la sentència i fer que el castellà sigui una llengua vehicular.

El president de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha assenyalat que la llei és un “frau jurídic” i una “imposició” a tota la ciutadania; mentre que el líder del PPC, Alejandro Fernández, ha afirmat que l’acord és en realitat “un subterfugi per no acatar la sentència judicial” sobre el 25% en castellà.

Per la seva banda, el sindicat majoritari de docents, USTEC, s’ha mostrat contrari a l’acord. La portaveu del sindicat, Iolanda Segura, ha manifestat que no tenen “cap esperança” que Educació “defensi la vehicularitat del català a tots els centres” i tenen “molta por i preocupació perquè es generarà segregació per raó de llengua, cosa que és inadmissible”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article