El sector de la dependència rebutja l’acord d’acreditació i qualitat dels centres i serveis

Les patronals demanen una memòria econòmica que garanteixi la sostenibilitat del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD)


El sector de la dependència ha carregat aquest dimecres contra l’acord d’acreditació i qualitat dels centres i serveis del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD), que es votarà avui durant el comitè territorial de les comunitats autònomes i que s’ha negociat els darrers mesos en el marc del diàleg social. Les patronals mostren el seu rebuig a la proposta —la qual titllen “d’inacceptable”— i demanen una memòria econòmica que sostingui la proposta del govern espanyol. També afirmen que cal disposar d’una garantia de sostenibilitat del sistema de dependència a tot l’Estat.

Segons les patronals, la nova normativa obliga a canviar el model actual a tots els centres i serveis existents, així com reduir de forma significativa les places a les més de 5.200 residències que actualment hi ha a tot l’Estat espanyol. La proposta contempla limitar-les a 75, 90 o 120 depenent de la ubicació, en un termini de reconversió dels centres ja acreditats i els centres en construcció o promoció fins al 31 de desembre de 2029.

AEST, ASADE, CEAPS i FED defensen que van sol·licitar la realització d’una memòria econòmica que “justifiqués i aportés un sentit” al canvi “radical” que es vol fer en el sistema de cures. “Es troba a faltar la possibilitat d’elecció de centre independentment de si la seva titularitat és pública o privada, tot i que s’aposta pel model d’Atenció centrat a la Persona”, asseguren des del sector. També creuen que es tracta d’un model “inviable” sense parlar primer d’una “reestructuració del finançament”.

Només al sector residencial —segons les estimacions de les patronals— es tancarien al voltant de 72.500 places a l’Estat espanyol, un fet que suposa el 25% de l’oferta. Les patronals també alerten sobre els efectes que ja està provocant la proposta: “actualment hi ha en promoció i construcció més de 38.500 llits a Espanya i la simple possibilitat que aquest acord tiri endavant, ja crea una inseguretat jurídica al sector que està alentint el seu creixement”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article