Un jutjat de Barcelona reconeix el dret a exercir el permís de lactància acumulat per a un pare

La sentència dona llum verda al progenitor a gaudir-ne “sense haver esgotat prèviament les 16 setmanes de paternitat”


Un jutjat de Barcelona ha reconegut el dret d’un pare a exercir el permís de lactància acumulat. La sentència dona llum verda al progenitor a gaudir-ne “sense haver esgotat prèviament les 16 setmanes del permís de paternitat”.

En aquest sentit, reconeix el dret del demandant a gastar el permís en relació amb el que disposa el conveni col·lectiu de la seva empresa —Ferrovial Servicios S.A— ja que, si s’ha de supeditar el seu exercici al permís de paternitat, podria implicar que “quan es pretengui exercitar, ja hagin transcorregut nou mesos i el seu exercici efectiu sigui impossible”.

El magistrat sosté que la limitació “dificulta el dret del pare a exercir els seus drets de conciliació de la vida familiar i laboral”, impossibilitant l’assoliment d’una igualtat “real, plena i efectiva” entre homes i dones. Per altra banda, sosté que afecta el seu principi constitucional “de protecció de la família”.

“Resulta especialment evident tenint en compte que el permís de paternitat permet gaudir de deu setmanes dins dels 12 mesos següents al naixement, mentre que el permís de la lactància únicament es pot exercir fins als nou mesos d’edat del nadó”, argumenta el jutjat. Per això, recorda que la previsió del conveni pot modular “l’abast, el contingut i els efectes” de la concentració del permís, però “incloure limitacions al dret no contemplades legalment” o bé “limitar el seu exercici efectiu fins a fer-lo impossible”.

El sindicat UGT ha titllat la sentència “d’innovadora”, assegurant que consolida “l’exercici efectiu” dels drets de conciliació de la vida familiar i laboral. També ha celebrat que ajudi a potenciar que els pares puguin fer ús dels drets de la corresponsabilitat efectiva.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article