Explicar la guerra als infants a través de l’art

L’escriptora afganesa Nadia Ghulam llegirà el seu conte ‘El país dels ocells sense ales’ per conscienciar sobre les migracions forçades, l’11 de juny a la llibreria La Tribu


De quina manera es pot explicar la guerra i les migracions forçades als infants? Amb l’activista i escriptora afganesa Nadia Ghulam intentarem fer-ho el pròxim dissabte 11 de juny a la llibreria La Tribu, a través de la lectura del seu conte ‘El país dels ocells sense ales’ (laGalera, 2021), una metàfora sobre els conflictes armats i els refugiats amb il·lustracions de la Mona Bonet. Aquesta activitat, que forma part de la Setmana del Llibre Social, finalitzarà amb un taller d’art per la pau a càrrec del Col·lectiu Pirulís, una plataforma d’artistes que reivindica l’ús lliure de les columnes publicitàries com espais d’expressió artística i de manifestació. 

El país dels ocells sense ales conta la història de la petita Bibí, una au sense ales que viu feliç amb la seva família a un país d'ocells que no poden volar, fins que un dia apareixen al cel centenars d'ocells diferents que fan que les seves vides canviïn per sempre. Ghulam afirma que el conte el va començar a escriure l'any 2019 quan es trobava al camp de refugiats de Lesbos i el va voler dedicar a totes les persones que han hagut de deixar el seu país per culpa de la guerra, sobretot els infants i les persones del seu país, Afganistan.

L'escriptora coneix en primera persona el que suposa haver de marxar de casa a conseqüència de la violència. Durant deu anys, Ghulam es va haver de fer passar per un noi per poder treballar i així alimentar la seva família, però la gana i les amenaces del règim talibà la van obligar a deixar enrere la seva Kabul (Afganistan) natal per refugiar-se a Catalunya, on ara treballa com a educadora social i activista pels drets humans.

Per aquest motiu, tant la seva experiència personal com el contingut del seu conte il·lustrat ens serviran per poder conversar amb els infants sobre el que suposa la guerra i conscienciar-los sobre les persones que han de migrar forçadament dels seus països per a fugir de la violència. Finalment, tots els aprenentatges que sorgeixin de la jornada es posaran a la pràctica en un taller de cartellisme i art dirigit pel Col·lectiu Pirulís. L’objectiu és involucrar als nens i a les nenes en l’elaboració de missatges de pau que puguin ser visibles a l’espai públic. 

Aquesta activitat, que se celebrarà el dissabte 11 de juny a la llibreria La Tribu, serà la clausura de la segona edició de la Setmana del Llibre Social. Podeu inscriure-us gratuïtament a través de la pàgina web de l’esdeveniment.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article