El Casal dels Infants estrena l’Escola d’Estiu a Badalona

L’escola tindrà lloc del 4 al 29 de juliol a la seu badalonina de l’entitat i paral·lelament impulsaran activitats d’estiu a diferents indrets de Catalunya


Obrir-se al barri i afavorir la participació comunitària, debilitada arran de la pandèmia. Aquest és l’objectiu que s’ha proposat enguany el Casal dels Infants de Badalona. Per fer-ho possible, l’organització estrena l’Escola d’Estiu, una aposta d’activitats, cursos competencials, xerrades i càpsules laborals per a joves, adults i famílies del barri de Llefià i altres barris limítrofs. L’escola tindrà lloc del 4 al 29 de juliol a la seu badalonina de l'entitat.

Aquesta iniciativa, doncs, neix amb el desig d’arribar a tot el veïnat, més enllà de les persones que ja participen en el Casal dels Infants. Entre les propostes, hi haurà sortides lingüístiques per conèixer la ciutat i practicar el català, activitats lúdiques amb infants i famílies, cursos per enfortir les competències digitals i càpsules per preparar processos de selecció laboral.

També s’oferiran xerrades amb entitats del territori per abordar temes d’interès com els drets de les dones, el dret a l’habitatge a Badalona, la salut infantil i com actuar davant situacions d’emergència al carrer.

Paral·lelament, l’entitat impulsa diferents tipus d’activitats de lleure per arribar als infants que es troben en risc de pobresa o exclusió social, que a Catalunya són mig milió, és a dir, un de cada tres.

La directora general del Casal dels Infants, Rosa Balaguer, ha destacat la necessitat de garantir el dret al lleure de tots els infants i joves, en igualtat de condicions: “El lleure no és un caprici, és un dret de tots els nens i nenes i una activitat clau per al seu desenvolupament adequat. Garantir-los espais de joc, esbarjo i aprenentatge és especialment necessari per als fills i filles de famílies que no tenen recursos, temps ni espais perquè els seus infants s’ho passin bé i aprenguin”.

Conviure a la natura

D’altra banda, des del Casal dels Infants també volen apropar els infants a espais naturals fora del seu entorn urbà, perquè agafin aire, trenquin la rutina, gaudeixin de la natura i coneguin el territori que els envolta. Aquesta és una situaicó que proporcionen les colònies, campaments i camps de treball de l’entitat, que tindran lloc en 12 municipis de nou comarques catalanes. “Cal recordar que tres de cada deu famílies a Catalunya no es poden permetre marxar una setmana de vacances un cop l’any. I si parlem de les llars que pateixen la pobresa, és gairebé inimaginable que puguin fer-ho”, ha assenyalat Balaguer.

En aquestes setmanes els nois i noies tindran l’oportunitat de compartir un espai de convivència entre iguals i enfortir valors com la companyonia, el respecte pels altres i la cura de l’entorn que els envolta: “És clau per al seu benestar emocional que recuperin espais per relacionar-se i compartir, després de molts esforços per seguir les restriccions de la pandèmia en els últims mesos”, ha valorat la directora de l’organització. Sortint del seu entorn familiar durant les colònies, campaments i camps de treball també reforçaran la seva autonomia.

Així, una vintena de joves del Casal dels infants de Santa Coloma de Gramenet faran tasques de neteja d’espècies invasores als aiguamolls de la Moixina, que amenacen la preservació de la libèl·lula blava autòctona. També faran sortides per conèixer el territori amb el suport de l’Agrupament Escolta, i compartiran activitats amb joves amb discapacitat física o intel·lectual participants de l’entitat Integra.

D’altra banda, l’associació tornarà a organitzar un camp de treball als pobles de Tavascan i Escaló, al Pallars Sobirà on els nois i noies ajudaran la brigada municipal de cada vila en tasques d’adequació d’espais, camins i patrimoni històric del territori. També gaudiran d’excursions i activitats de lleure educatiu en un entorn natural privilegiat.

Amb tot, la programació de l’associació també inclou activitats culturals que enriqueixin les vacances dels infants i joves, com ara visites a museus o tallers creatius.

D’aquestes activitats hi participaran nois i noies de 0 a 21 anys que majoritàriament ja participaven en els serveis de l’entitat durant el curs, als barris del Raval i el Besòs i el Maresme de Barcelona, a Llefià i Sant Roc de Badalona, o a Santa Rosa, Raval i Fondo de Santa Coloma de Gramenet. La Mina i el Besòs de Sant Adrià de Besòs i el municipi de Salt. Les inscripcions són de mitjana per a quatre setmanes, però hi ha infants que allargaran la seva participació, quan l’equip de l’associació valori que les seves necessitats ho requereixen.

Prevenir situacions de risc

D’altra banda, durant l’estiu el Casal dels Infants seguirà fent un seguiment a la situació social dels infants, joves i famílies que acompanya, com valora Balaguer: “L’estiu és molt llarg i les desigualtats no fan vacances. Amb les escoles i els instituts tancats, en aquests tres mesos som l’únic espai de referència per als nois i noies que vetlli pel seu benestar, fora del nucli familiar. Ens coordinem amb les famílies i els serveis socials per seguir fent seguiment de la seva situació, prevenint i atenent possibles riscos”.

Reforç educatiu

Un altre dels eixos de les activitats de l’entitat durant l’estiu és garantir estones de reforç educatiu perquè els infants, adolescents i joves consolidin el que han après durant el curs, i així al setembre reprenguin els estudis amb garanties d’èxit. D’aquesta manera, pretén evitar que, pel fet de no tenir accés a activitats de lleure educatiu, durant l’estiu tinguin una pèrdua d’aprenentatge equivalent a dos o tres mesos d’escolarització, segons assenyalen diversos estudis recollits per la campanya Estiu Enriquit de l’aliança Educació 360, de la qual el Casal dels Infants en forma part.

En aquest sentit, el servei CatEstiu, que l’associació impulsa al barri del Raval de Barcelona, es centra en el reforç educatiu dels infants que més necessiten aquesta empenta en l’aprenentatge durant l’estiu.

Paral·lelament, es mantindrà en funcionament durant el juliol el servei maternoinfantil Vincles —també a l'agost al Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet—, on participen mares en situació de vulnerabilitat amb infants menors de tres anys. “L'objectiu és reforçar el lligam entre mares i infants, treballar competències amb les dones per a la seva inclusió social i dinamitzar activitats per estimular el desenvolupament cognitiu i psicomotriu dels infants”, explica Balaguer.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article