La millor dieta per sobreviure a la calor

El nostre cos té els mecanismes necessaris per protegir-nos de les altes temperatures, però l’hem d’ajudar amb la ingesta de líquids


L'aliment miracle durant l'estiu és l'aigua. Podríem acabar aquí l’article. Però som científics i hem de justificar les nostres afirmacions.

L’augment de la temperatura exterior que té lloc a l’estiu (i a les primaveres tan caloroses com la d’aquest 2022 a Espanya) provoca un augment en la temperatura corporal. L’alimentació pot ajudar-nos a mitigar-ne els efectes?

Així es regula la temperatura corporal

En termes generals, la nostra temperatura corporal se situa a prop dels 37 ℃. En dones, aquesta varia lleugerament a causa de canvis en els nivells de progesterona i estrògens. Durant els dies 18-23 del cicle menstrual, és mig grau més gran que durant els primers dies.

Quan fa calor, els receptors específics localitzats a la pell envien informació a l’hipotàlem, petita regió del cervell que avalua la temperatura. Si aquesta és més alta del normal, enviarà senyals nerviosos a les glàndules sudorípares. L’objectiu no és altre que mantenir la temperatura corporal dins el rang normal.

Les glàndules sudorípares responen augmentant l’excreció de suor. I com que l’evaporació de l’aigua de la suor consumeix molta energia del nostre cos, produeix un efecte refrescant. Aquest procés depèn de la humitat de l’ambient i el flux d’aire: quan la primera és molt alta, l’evaporació és escassa, de manera que el seu efecte refrescant és limitat.

Objectiu: evitar la deshidratació

La pèrdua d’aigua per disminuir la temperatura corporal ha de ser compensada augmentant la ingesta del líquid. Si no és així, caiem en la deshidratació, amb importants conseqüències negatives per a la nostra salut, inclosa la mort. De fet, segons estimacions del Centre Nacional d’Epidemiologia, a l’estiu del 2021 es van produir 1.298 morts atribuïbles a l’excés de temperatura a Espanya.

Abans d’arribar a aquesta situació, si el minvament de líquid és elevat podem patir un esgotament per calor. Tot i que la temperatura corporal sí que es manté, la pèrdua d’aigua i electròlits pot provocar debilitat, mareig, nàusees i desmais.

L’anomenat cop de calor o insolació és més greu i pot causar la mort. En aquest cas, la temperatura corporal sí que augmenta fins a 40 ℃ o més. Les conseqüències poden ser taquicàrdia, cefalees, pell calenta i seca o fins i tot confusió, convulsions i pèrdua de consciència.

Això vol dir que el nostre cos té els mecanismes necessaris per protegir-nos de la calor. El que ens correspon a nosaltres és ajudar-lo proporcionant-li l’aigua que necessita per poder fer aquesta funció.

D’on obtenir l’aigua que perdem

A més de l’aigua, altres aliments rics hi poden contribuir de manera important a la regulació de la temperatura corporal. Les begudes (inclosa la llet), les verdures, hortalisses i fruites són els aliments que més hidraten.

Els beneficis per a la salut de menjar verdures, hortalisses i fruites són indubtables i van més enllà del contingut d’aigua. Augmentar la ingesta d’aquests aliments disminueix el risc de mortalitat i patir sobrepès o obesitat o guanyar pes.

Pel que fa a les begudes, no hi ha un criteri comú. La llet i les infusions són bones opcions, sempre que no siguin dolces. La resta no són recomanables. Sucs, nèctars, begudes ensucrades o smoothies aporten sucres lliures, que estan relacionats amb mala qualitat de la dieta, obesitat i risc de contraure malalties no transmissibles.

La substitució dels sucres afegits per edulcorants tampoc no sembla una bona idea. Nombroses publicacions mostren efectes negatius sobre la nostra salut i, a més, manquen estudis a llarg termini.

Fred o calent?

Ens queda per esbrinar si és preferible prendre aliments freds o calents. No hi ha dubte que ingerir-los a baixa temperatura té un efecte refrescant que tots percebem. Tot i això, en els últims anys, nous estudis han suggerit que potser els aliments calents siguin també una bona opció.

Abans d’entrar-hi en detalls, cal dir que les investigacions estan centrades en l’esport. Això és així perquè la calor afecta negativament el rendiment esportiu, especialment en exercicis aeròbics com córrer, nedar, caminar o anar amb bicicleta.

Doncs bé, sembla clar que prendre aliments freds suposa una pèrdua de calor interna en haver de temperar-los fins a assolir la temperatura corporal. En conseqüència, disminueix la sudoració perquè ja no cal perdre tanta calor.

Per contra, la ingesta d’aliments calents augmenta la sudoració. I, com hem vist, l’evaporació d’aquesta suor és la que provoca la pèrdua de calor corporal. Tot i això, en condicions en què aquesta suor no es pot evaporar (alta humitat i absència d’aire), el mecanisme té una efectivitat limitada.

Un cop dit tot això, la qüestió és portar al dia a dia aquests resultats. Si el que busquem és no suar, la solució és prendre aliments freds per així perdre calor de manera interna. Si no ens importa “suar la gota grossa” i estem en condicions que aquesta excreció s’evapori, els aliments calents són una opció. Això sí, aleshores no val netejar-se la suor.

(Aquest article ha estat publicat originalment a The Conversation. Pot llegir l'orginal aquí)

 

The Conversation

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article