Descobreixen un nou antiviral que pot reduir un 30% la mortalitat dels pacients ingressats per Covid-19

L’anticòs s’afegeix als tractaments que ja s’utilitzen i és més eficaç per bloquejar la variant òmicron, segons un estudi liderat a Catalunya per l’Hospital Germans Trias


L’ús d’un nou antiviral en el tractament contra la Covid-19 pot reduir un 30% la mortalitat dels pacients ingressats. Així ho demostra una investigació d’àmbit global, liderada a Catalunya per l’Hospital Germans Trias, que ha estudiat la incorporació de l’anticòs monoclonal tixagevimab/cilgavimab en les teràpies ja utilitzades de forma rutinària en les persones hospitalitzades per coronavirus. Aquesta nova estratègia, tot i que no escurça el període de recuperació davant la malaltia, sí que s’ha mostrat més eficaç per bloquejar la variant òmicron en comparació amb altres anticossos.

Durant l’assaig clínic, s’ha administrat una dosi intravenosa de l’anticòs tixagevimab/cilgavimab a persones hospitalitzades, però que no es trobaven a l’UCI, i als quals també s’administraven altres fàrmacs ja aprovats i utilitzats de forma rutinària, com el remdesivir o la dexametasona. A partir d’això, es va poder observar que, tot i que els resultats de l’assaig no van demostrar una millora significativa de les taxes de recuperació, sí que va portar a una reducció clínicament rellevant d’un 30% de la mortalitat.

Els resultats positius de l’ús d’aquest nou antiviral, afegit al tractament usual, van ser especialment evidents en els pacients més greus, els quals necessiten concentracions d’oxigen més elevades o ventilació mecànica no invasiva. A més, a diferència d’anteriors estudis amb altres anticossos monoclonals, que perdien eficàcia davant l’òmicron, la combinació de tixagevimab/cilgavimab va mantenir la seva capacitat de bloquejar aquesta variant predominant del virus a les dosis administrades.

“Tot això ens demostra que alguns anticossos monoclonals, afegits al tractament habitual amb remdesivir i dexametasona, podrien contribuït a reduir la mortalitat per Covid-19, sobretot als pacients més greus. Des de la comunitat científica estem avançant cap a l’ús de tractaments antivirals combinats amb l’objectiu d’aconseguir frenar el virus pel màxim de vies possibles”, afirma el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i coautor de la investigació, Roger Paredes.

Un estudi d’abast mundial

L’estudi, acabat recentment, es va dur a terme a una vuitantena de centres d’arreu del món i, a l’Estat espanyol, va comptar amb la participació de 150 persones ingressades a planta convencional i a unitats de semicrítics: 75 a l’Hospital Germans Trias i 75 més a altres hospitals, com l’Hospital Clínic, l’Hospital Arnau de Vilanova i l’Hospital del Mar; entre altres.

Precisament, un dels punts forts d’aquest assaig clínic ha sigut la possibilitat d’incloure un gran i divers nombre de pacients d’arreu del món, un fet que suggereix que els resultats són àmpliament generalitzables; ja que no es van observar diferències en la seva eficàcia o seguretat segons la comorbiditat, l’estat immunodeprimit, o l’estat de vacunació dels pacients.

L’estudi s’ha realitzat en coordinació amb l’agència nord-americana d’aliments i fàrmacs (FDA) i l’Agència Europea de Medicaments (EMA), que avaluaran la possibilitat que aquest fàrmac esdevingui un nou tractament addicional en els mesos vinents.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article