COCARMI demana a Drets Socials millorar el finançament de les entitats que treballen amb persones amb discapacitat

L’organització denuncia que s’han reduït els imports que reben les associacions a través de les subvencions per a projectes


El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) ha demanat al Departament de Drets Socials que millori el finançament de les entitats vinculades al teixit associatiu de la discapacitat. Concretament, l’entitat ha denunciat la reducció dels imports que reben les associacions a través de la convocatòria ordinària de subvencions per a projectes i de l’IRPF, una situació que afecta sobretot a les federacions.

“L’enfortiment del nostre moviment associatiu, tant de les entitats de base com de les federacions, ha de ser un valor a protegir per part del Departament de Drets Socials. Cal finançar les estructures de les entitats per poder continuar desenvolupant la nostra funció de representació i interlocució davant l’Administració, alhora que atenem a les persones amb discapacitat o amb problemes de salut mental i les seves famílies”, ha afirmat la presidenta del COCARMI, Mercè Batlle.

L’entitat ha recordat al departament que també continua pendent la convocatòria per finançar els sobrecostos derivats de la Covid-19 dels serveis finançats a través de subvencions, així com els que es van produir durant els primers mesos de pandèmia l’any 2020, quan es van haver d’adequar els espais i els preus dels equips de protecció van ser molt elevats per l’alta demanda internacional.

El Decret d’Accessibilitat, endarrerit fa sis anys

Des de COCARMI també han assenyalat al Departament de Drets Socials l’endarreriment en l’aprovació del Decret d’Accessibilitat, el qual és imprescindible per desplegar la Llei d’Accessibilitat i s’hauria d’haver aprovat fa sis anys.

“Volem saber en quin estat es troba i quin és el calendari per la seva aprovació. L’accessibilitat és un requisit imprescindible per poder exercir els nostres drets en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania, i ja no podem esperar més”, ha subratllat el vicepresident de COCARMI, ALbert Carbonell.

L’entitat adverteix que aquest retard, a banda de perjudicar el col·lectiu, també pot fer que el decret que s’acabi aprovant quedi obsolet, a conseqüència de l’evolució i la innovació tecnològica experimentada en els darrers anys.

Reprendre el Codiscat i el pacte nacional

La necessària represa de la normalitat en l’activitat del Consell de la Discapacitat de Catalunya (Codiscat), que ha estat molt desigual i irregular aquests últims anys, és una altra de les reclamacions que ha fet el COCARMI al Departament de Drets Socials. “S’ha de revisar la seva composició i crear un òrgan permanent que permeti fer-ne el seguiment entre reunions”, ha assegurat el secretari general del comitè.

Per altra banda, des de l’entitat també han denunciat la feblesa i l’endarreriment de la posada en marxa del Pacte Nacional sobre els Drets de les persones amb Discapacitat, el qual s’hauria d’haver enllestit fa més d’un any. Sobretot, el COCARMI critica la manca ‘una estructura tècnica de suport als diferents espais de participació que garanteixi el funcionament del pacte.

“Hem d’afrontar amb urgència els reptes que ens planteja la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Per això, necessitem tenir definit al més aviat possible el Pacte nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, per la qual cosa és imprescindible un clar compromís polític del Govern en l’impuls del Pacte amb els mitjans humans i materials suficients per escometre aquesta tasca”, ha afirmat el vicepresident del COCARMI, Carles Campuzano.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article