Barcelona augmentarà un 33% els habitatges socials per a gent gran abans de 2025

Amb les noves promocions hi haurà 1.900 pisos per a majors de 65 anys a la ciutat


Barcelona augmentarà un 33% els habitatges socials per a gent gran abans del 2025 i n’acumularà 1.908 a la ciutat. Fins a l’octubre del 2024, la ciutat implementarà 475 nous pisos públics adaptats per a gent gran i organitzats en blocs.

Els apartaments, reservats per a persones de més de 65 anys amb dificultats d’accés a l’habitatge, compten amb un espai de 45 metres quadrats i estan equipats amb una cuina, un lavabo, un dormitori i un menjador. El cost d’un pis és de 444 euros al mes però l’ajuntament en subvenciona el 62% (275€) i cada persona paga un preu diferent en funció dels seus ingressos. Amb les noves promocions, el districte Sant Martí es convertirà en el districte amb més pisos públics per a gent gran, amb 396 habitatges.

Segons les dades de l’ajuntament, l’edat mitjana dels usuaris és de 81 anys i el 72% són dones. A més, en el 80% dels casos, els beneficiaris d’aquests pisos viuen sols.

Els apartaments, propietat de l’Institut Municipal de l’Habitatge (IMHAB), estan reservats per a persones de més de 65 anys amb dificultats d’accés a l’habitatge que disposen d’uns ingressos anuals iguals o inferiors a 2,5 vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM).

Actualment, a Barcelona hi ha 24 edificis que ofereixen habitatges d’aquest tipus. Els 475 pisos nous corresponen a sis equipaments nous: dos al districte de Sant Martí (carrer Puigcerdà, 100 i carrer Veneçuela, 96-106), dos a Sant Andreu (carretera de Ribes, 61-65 i passeig Torras i Bages, 143), un a l’Eixample (carrer Viladomat 142) i un altre a Gràcia (avinguda Mare de Déu de Montserrat, 11).

Alguns d’ells ja estan gairebé disponibles, com el del carrer Puigcerdà. Abans de final d’any es publicarà una convocatòria de places i s'assignaran. Altres no estaran disponibles fins el 2023 o 2024.

Espais comuns per la convivència

A més, cada un dels blocs compta amb espais comuns perquè els residents puguin conèixer-se i relacionar-se. També hi ha serveis com consergeria, teleassistència, geriatria, neteja o bugaderia. Tot i això, la voluntat és que la gent gran que ocupa aquests pisos s’integri al barri en què estigui situat el bloc anant al centres cívics o casals més propers.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha visitat aquest dimarts l’edifici del carrer Puigcerdà acompanyada dels regidors de l’àrea social del consistori: la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez; la regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín; la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, i el regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera.

Després de visitar les instal·lacions, Colau ha lloat la posada en funcionament del nou equipament: “Aquests pisos són un espai per allargar l’autonomia. Les persones grans poden ser dependents, però segueixen sent lliures i tenint un projecte de vida”, ha comentat l’alcaldessa. “Aquí, les persones grans amb dificultats per accedir a l’habitatge, disposen d’un espai per a ells mateixos, d’intimitat, i també d’espais comuns per teixir xarxes de veïnatge”.

Dubtes sobre el model residencial actual

L’alcaldessa ha afegit que aquest model és “un èxit” perquè la gent gran pot desenvolupar-se i endarrerir “un hipotètic ingrés residencial”.

A més, ha argumentat que els problemes que van experimentar les residències de gent gran durant la pandèmia han demostrat que el model residencial actual, basat en els complexos residencials, no és el millor: “Ja ho sabíem, però després de la pandèmia ha quedat clar que la opció majoritària haurien de ser habitatges de qualitat i on les persones grans es puguin desenvolupar amb la màxima autonomia possible”, ha afirmat Colau.

Així, ha demanat a la Generalitat i l’Estat que copiïn el model d’habitatge públic per a gent gran de Barcelona. “Aquest és un model d’èxit. I hem de demanar a qui té més diners, la Generalitat i l’Estat, que ho imitin i ho apliquin”.

2 anys i mig d’espera

A la darrera convocatòria de pisos d’aquestes característiques, d'aquest mateix any, han demanat plaça 3.390 unitats de convivència (persones soles o amb la seva parella). Segons l’ajuntament, atenent als resultats històrics d'altres convocatòries, totes elles rebran una oferta en 2,5 anys com a màxim (que acceptaran o no). El consistori ha matisat que en tot cas es prioritzen els casos en funció de la situació i els ingressos de cada persona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article