Posen en marxa un assaig pioner d’immunoteràpia contra el càncer de mama triple negatiu

Serà el primer cop que s’administra un tractament d’aquest tipus d’immunoteràpia per al càncer de mama a l’Estat espanyol


El càncer de mama triple negatiu metastàtic és el tipus més agressiu de càncer de mama i representa aproximadament entre el 10 i el 15% de tots els càncers de mama. És una malaltia poc coneguda que afecta cada any a unes 5.000 dones a l’estat espanyol. Ara, l’Hospital Clínic de Barcelona ha posat en marxa l’assaig TILs001, un estudi pioner d’immunoteràpia basat en limfòcit infiltrants de tumor en càncer de mama triple negatiu.

En aquest estudi hi participen vuit pacients de càncer de mama metastàtic triple negatiu. El procediment ha demostrat resultats prometedor en pacients amb melanoma metastàtic i altres tipus de tumors i els investigadors volen comprovar ara la viabilitat en aquest tipus. Entre les dones que desenvolupen aquest tipus de càncer, la taxa de supervivència a cinc anys és del 12%, mentre que puja al 28% en altres tipus de càncer de mama amb metàstasi. A més, les opcions de tractament són molt més limitades.

La immunoteràpia basada en teràpia cel·lular que utilitza limfòcits infiltrants de tumors (TILs) és una barreja heterogènia composta per limfòcits T, principalment dirigits contra les cèl·lules tumorals. Aquests limfòcits són cèl·lules del sistema immunitari implicades en la funció i regulació i s’encarreguen de destruir les cèl·lules tumorals o infectades.

“Els TILs es troben de forma natural en els infiltrats inflamatoris d’alguns tumors sòlids”, explica el cap del servei d’Immunologia del Clínic i del grup Immunogènetica i immunoteràpia en al resposta immunitària i autoinflamatòria, el doctor Manuel Juan.

La transferència adoptiva de limfòcits T o teràpia TIL en tumors sòlids és un programa que han posat en marxa conjuntament els serveis d’Oncologia mèdica i Immunologia del Clínic. Es tracta d’un tipus de teràpia cel·lular conceptualment similar als CART, seleccionant limfòcits T amb activitat antitumoral presents al tumor.

L’estudi està liderat pel doctor Aleix Prat, finançat per l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i compta amb la participació del Vall d’Hebron, la Clínica Universitat de Navarra i l’Hospital 12 d’Octubre de Madrid. L’assaig ha rebut també finançament de la Fundació FERO i d’altres campanyes i donacions anònimes a través del projecte ‘Immunoteràpia contra el càncer’ del Clínic-IDIBAPS.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article