La llengua de signes, protagonista a la inauguració de la sala Jamboree 3

El projecte enCantados adaptarà les actuacions musicals de la vetllada a través dels seus intèrprets


Com deu ser sentir les vibracions dels instruments durant un concert?, i poder tocar-los? Aquest dijous, el públic assistent a la inauguració de la sala Jamboree 3, a Barcelona, podrà pujar a l’escenari i descobrir-ho. Es tracta d’un esdeveniment inclusiu, que comptarà amb actuacions musicals accessibles per al públic sord i oïdor, gràcies a dos intèrprets de llengua de signes de l'Associació sociocultural Encantades. 

Així, la sala Jamboree 3 s'inaugurarà a ritme de hip-hop i jazz, i comptarà amb l’actuació del pianista barceloní Ignasi Terraza, el cantant Lucas Bun, i el grup Soul Lab, col·lectiu intercultural de soul, r’n’b i hip-hop capitanejat per Johanna Kergroach.

Les persones sordes i les que, com Terraza, tenen discapacitat visual també podran “tocar” la música envoltant als artistes convocats en aquesta vetllada inaugural. “Les persones sordes podran pujar a l’escenari i tocar part dels instruments”, explica Núria Martorell, codirectora del projecte enCantados, que és el primer cicle inclusiu de concerts i entrevistes per a persones sordes.

“Sempre acostumem a repartir globus en els concerts perquè les persones les premen contra el pit i poden sentir les vibracions. Els globus els repartim a tothom, a les persones sordes i oïdores, així l’experiència és compartida, i aquesta és la base de la inlcusió”, assenyala Martorell, que afegeix: “Tot plegat és tan romàntic que m’emociono sola!”.

L’associació Sociocultural Encantades, impulsora del projecte enCantados, fa tres anys que organitza experiències inclusives amb llengua de signes a través de la música.“Les persones sordes oralistes i les persones que reivindiquen la llengua de signes no es porten bé. Nosaltres hem aconseguit unir-les”, explica Martorell.“Estem encantades que la cultura no conegui limitacions”, afegeix. 

Setmana Mundial de les persones sordes

L’última setmana de setembre se celebra la Setmana Mundial de les persones sordes i, per aquest motiu, s’han organitzat diferents actes per visibilitzar i conscienciar sobre la pèrdua i la cura auditiva. Un d’aquests actes ha estat durant el festival Terra Gollut, un certamen de cinema  itinerant que s’ha inaugurat el dia 23 al Teatre Comtal de Ripoll. En aquesta ocasió, les persones sordes han pogut gaudir d’un mini concert de la cantautora de Cornellà Carla Collado amb la intèrpret de llengua de signes de l’Associació Encantades, Eva García Codorniu.

L’Organització de les Nacions Unides declarava el 23 de setembre com a Dia Internacional de les Llengües de Signes, que se celebra per primer cop el 2018. Així, s’estima que al món hi ha més de 300 llengües de signes. A Catalunya hi ha la llengua de signes catalana, que es va originar fa més de 200 anys a partir de la primera escola per persones sordes a Barcelona.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article