La Fundació Maragall farà 10.000 anàlisis en mostres de sang emmagatzemades per detectar Alzheimer precoç

S’estudiaran 4.000 mostres dels darrers 10 anys per veure els canvis que es produeixen al llarg del temps


El Centre de Recerca de la Fundació Pasqual Maragall, el BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC) farà 10.000 anàlisis per conèixer l'evolució dels biomarcadors que reflecteixen les patologies relacionades amb l'Alzheimer i els processos de neurodegeneració de la sang.

Aquestes anàlisis es faran en les 4.000 mostres emmagatzemades durant els darrers 10 anys provinents dels més de 2.700 voluntaris de l’Estudi Alfa. Per primer cop, s’analitzarà l’evolució de cinc biomarcadors amb una tecnologia molt innovadora. Els primers resultats es podrien tenir a finals del 2023, amb la idea que puguin esdevenir una millora en la predicció gràcies a l’estudi del canvi que es produeix en les mostres al llarg del temps.

Les 10.000 anàlisis es faran de les mostres extretes de les persones sanes d’entre 45 i 75 anys que formen la cohort Alfa. En aquest sentit, l’esforç d’obtenció i conservació de mostres en el passat permetrà ara i en el futur estudiar canvis longitudinals, és a dir, al llarg del temps en participants que han estat a diferents fases de l’estudi. La directora de la plataforma de biomarcadors en Fluids del BBRC, la doctora Marta Campos, ha apuntat que la malaltia comença quasi 20 anys abans que es comencin a manifestar els símptomes i per això ha destacat que aquesta anàlisi en el temps és “crucial” i una oportunitat única per predir canvis abans de l’aparició dels senyals clínics.

Per poder dur a terme aquestes anàlisis, la Fundació Pasqual Maragall posa en marxa una campanya que pretén recaptar 250.000 d’euros fins a finals d’any. La iniciativa té com a protagonistes quatre familiars de persones amb Alzheimer que a través dels records i escrits dels seus familiars descobreixen detalls de la malaltia i de la seva personalitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article