Les treballadores públiques tindran tres dies de permís per dol gestacional: “És hora de trencar el silenci d’un procés tan dolorós”

El Govern també aprova establir la flexibilitat horària en cas de menstruació o menopausa amb afectació a la salut


El Govern ampliarà les mesures de flexibilitat i conciliació de la vida laboral i familiar de les treballadores públiques amb dues noves mesures: un permís per dol gestacional i un règim de flexibilitat horària recuperable en cas de menstruació o menopausa amb afectació a la salut.

“Amb aquest acord aprofundim en la incorporació de la perspectiva de gènere en l’Administració de la Generalitat, concretament en la salut laboral, i, per tant, avancem vers la igualtat de gènere en el conjunt de la societat”, ha manifestat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha reivindicat la decisió de disposar d’un permís retribuït —que serà de tres dies— pels casos de pèrdua de nadó durant l’embaràs entre la setmana 6 i el dia 179. “És hora de trencar el silenci d’un procés tan dolorós”, ha assegurat, recordant que un de cada sis embarassos desitjats queden truncats durant el primer trimestre.

D’altra banda, en el supòsit de menstruació o menopausa amb afectació a la salut, s’ha acordat que les persones puguin absentar-se durant un màxim de vuit hores mensuals, recuperables en el termini dels quatre mesos posteriors en franges de mínim 30 minuts. Les absències que es produeixin s’hauran de justificar mitjançant una declaració responsable, que es tramitarà telemàticament.

Aquestes noves mesures han estat valorades “positivament” per CCOO. Fonts del sindicat han manifestat que han aconseguit introduir millores adoptades a la Mesa de Negociació General, que s’ha celebrat aquest dijous entre els sindicats i la Generalitat. “Sobretot valorem la possibilitat d’incloure l’acompanyament d’un familiar fins a segon grau en els permisos pel dol gestacional”, ha assegurat Manuel Pulido, coordinador d’Àrea Pública de CCOO a Catalunya. 

D’altra banda, Pulido ha admès que els hi ha costat acceptar el règim de flexibilitat horària per menstruacions doloroses perquè consideren que aquest ha de ser un permís “no recuperable”. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article