Concerts en directe per amenitzar els tractaments dels pacients amb hemodiàlisi

El projecte Art et Corpus arriba a l’hospital Jesús de Tortosa per crear ambients més relaxats durant les sessions de quatre hores


Els pacients que se sotmeten diàriament a tractaments d’hemodiàlisi a l’Hospital de Jesús, a Tortosa poden fer més suportables les sessions de fins a quatre hores a les quals s’han de sotmetre amb concerts de música en directe.

El projecte Ars et Corpus, que funciona fa temps en unitats oncològiques de Tarragona i Reus, s’estén ara també per primer cop a les persones que durant tres o quatre cops a la setmana han de passar per l’hemodiàlisi. Aquest dijous, un duet format per un guitarrista i un violoncel·lista els han interpretat diverses peces. L’objectiu és aconseguir un ambient més relaxat i optimista entre els pacients per fer front a les llargues sessions. “Et fa passar millor el tems aquí”, admet Sara Moratalla, una de les pacients.

La Unitat de Nefrologia de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, el centre de referència a les Terres de l’Ebre en la seva especialitat, atén en aquests moments 126 pacients en quatre torns. La seva edat va entre els 20 i, en alguns casos, supera 90 anys. Alguns poden arribar a acudir-hi quatre dies a la setmana en sessions de quatre hores de durada per ser sotmesos al tractament de diàlisi. “Significa un canvi de vida molt gran”, remarca l’adjunta a la direcció d’infermeria del servei, Arantxa Esbrí. Són períodes d’estada monòtons i, per això, considera important “humanitzar els tractaments”.

Amb aquesta idea, la introducció de música en directe durant aquestes sessions pretén fer més digerible el tràngol diari. Ho reconeix la mateixa Moratalla, que des de fa tres anys és pacient del servei: hi ve quatre cops a la setmana en sessions de fins a cinc hores. “És el primer cop que ens porten música. Em sembla molt xulo”, confessa. Relata que la iniciativa va ser molt ben rebuda per ella i els seus companys de tractament. “Estàvem emocionats. És una experiència molt bonica i els músics són molt bons”, afegeix.

Els concerts han començat aquest dijous. Se’n fan quatre al matí i quatre més a la tarda. Es repetiran dimecres vinent per poder arribar a la totalitat dels pacients. Hi participen prop d’una dotzena de músics que interpreten temes de diversos estils i diversos instruments, amb el denominador comú d’intentar cobrir tots els gustos i , sobretot, que no sigui “música invasiva”, per qui vulgui continuar fent altres activitats. Molts pacients interactuen amb ells, demanant-los peces, i s’escolten temes per felicitar aniversaris.

Interacció amb els pacients

“L’emoció és molt gran. Comparable o superant la d’una gran sala de concerts quan l’aplaudeixen. Les cares dels pacients com reben la música, com treuen els mòbils per gravar perquè passava alguna cosa nova i diferent, com aplaudeixen. No se si el regal el fem nosaltres o els pacients ens el fan amb aquest feedback”, subratlla la responsable del projecte i directora de l’empresa Amadeus Management, la compositora Vania del Mónaco. “És màgic”, afegeix.

Anteriorment, del Mónaco va portar aquest projecte als malalts en tractament de les unitats oncològiques del Tarragonès i el Baix Camp. Està convençuda de l’efecte terapèutic “molt gran” que la música té en aquestes persones. “Els ajuda a relaxar-se, a viatjar a altres temps i llocs, predisposa a les cures que et fan. Són pacients que no podrien anar a veure a un concert: el concert va a ells i s’adapta a ells”, sentencia la intèrpret.

La iniciativa està finançada amb 25.000 euros per la Diputació de Tarragona. L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat que els concerts permeten reforçar les millores impulsades els últims anus en el servei. Especialment, arran de la construcció i posada en marxa de les noves dependències de la Unitat de Nefrologia l’any 2018, amb més espais propis, llits adaptats i aparells de televisió per donar més comoditat als pacients durant els tractaments.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article