Una quarantena d’entitats veïnals exigeixen la pacificació de la ronda de Sant Antoni

La plataforma que les agrupa presenta un argumentari per conscienciar els veïns i pressionar l’administració


La Plataforma pro pacificació de la ronda de Sant Antoni, que agrupa 43 entitats veïnals com la Xarxa Veïnal del Raval o Fem Sant Antoni, ha exigit la “pacificació total” de la ronda de Sant Antoni, davant la falta d’un pla municipal consensuat amb els veïns per a donar una alternativa a l’espai que deixarà la imminent retirada de la llosa al novembre. 

La decisió sobre el futur de la ronda, que porta pacificada des de fa dotze anys, ha causat un gran dissens entre aquells que advoquen per la seva pacificació i altres entitats, com la Plataforma d’Afectats per la Llosa, que defensen que hauria de reobrir-se al trànsit. Fins al moment, l’únic punt en comú ha estat la necessitat de retirar la llosa.

El primer projecte per abordar la reforma de la plataforma de formigó, creada per albergar les carpes provisionals durant la construcció del Mercat de Sant Antoni, es va aturar el 2018 a causa de la necessitat d’obrir un debat sobre el model urbanístic que hauria de substituir la llosa, així com les dificultats pressupostàries. Aquesta situació es va allargar a causa de la dificultat d’arribar a un consens i, tot i que les obres per la retirada de la llosa començaran el proper mes, encara no se sap com serà la nova ronda de Sant Antoni. 

Des de la Plataforma pro pacificació valoren com a “totalment contradictori” obrir al tràfic una zona que “porta quasi 15 anys pacificada, més tenint en compte, el model que l’ajuntament vol promoure”. Desde la plataforma asseguren que convocaran noves mobilitzacions i que, paral·lelament, intentaràn trobar-se amb l’alcaldesa per fer-li arribar les seves demanes. 

En aquest sentit, argumenta la necessitat d’un espai de trobada per al veïnat en una zona, que és una de les més poblades de la ciutat, que a més permet el “trencament de les barreres entre barris”. D’altra banda, ressalten l’impacte positiu que els espais pacificats poden tenir eb la salut de les persones: “més qualitat de l’aire, més silenci i menys soroll és més salut”. Per tot això, asseguren que no acceptaran “cap decisió que impliqui tornar a fer passar el trànsit per la Ronda”. 

L’Ajuntament afirma que la retirada de la llosa començarà “ben aviat”

El regidor del districte de l’Eixample, Pau Gonzàlez, ha afirmat aquest dijous que la retirada de la llosa de la ronda de Sant Antoni començarà “ben aviat” si bé ha admès que encara no hi ha data. “El compromís és retirar la llosa com més aviat millor i poder abans d’acabar el mandat deixar encarrilades les obres definitives que mereix la ronda”, ha afirmat en una roda de premsa a l’Ajuntament, preguntat per aquesta qüestió.

Gonzàlez ha recordat que en el passat es va aturar una proposta de reurbanització municipal a petició del veïnat, fet que va generar que s’obrís un espai “de debat” amb les entitats dels barris de Sant Antoni i el Raval. En aquest espai, ha mencionat, alguns dels consensos als quals es va arribar van ser que calia treure la llosa i dinamitzar l’espai. Segons el regidor, “ben aviat” es presentarà una proposta per a l’obra definitiva que construirà una ronda “del proper segle”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article