Neix a Barcelona la primera agència immobiliària “ètica” que rebutja l’especulació: “Cal un canvi de mentalitat”

Els seus impulsors busquen propietaris que vulguin vendre o llogar pisos a un preu “just”


Motivats per la seva preocupació davant els problemes d’habitatge que pateix Barcelona des de fa anys, els emprenedors Miquel Leiva i Doris Österle van posar en marxa aquesta primavera La Casa de les Cases, una immobiliària “ètica i social” que rebutja l’especulació.

Actualment, busquen propietaris disposats a vendre o llogar els seus habitatges a un preu “just” basat en taxacions acurades que no contribueixin a escalfar el mercat ni crear noves bombolles. Tanmateix, ells renuncien als sous a comissió i destinen els beneficis de l’agència, constituïda en forma de societat limitada, a fer “projectes socials” i finançar diverses ONG de proximitat.

“No volem especular. Treballem amb qualsevol tipus de client que tingui els mateixos valors que nosaltres. Si vols vendre o llogar a un preu raonable, de mercat, t’ajudem a fer-ho, però si vols especular i vendre’l per molt més del que val, no col·laborarem”, destaca Österle. Reconeix que ja tenen interessats als qui els agrada la seva proposta basada en preus “justos” que facilitin l’accés a l’habitatge de tota la població.

“Realment hi ha persones que no volen especular”, reconeix abans d’avisar que a Barcelona hi ha una autèntica “crisis d’habitatge” que va més enllà de la falta de pisos de protecció social. En aquest sentit, recorda que hi ha molta gent amb feina i bons sous que no pot pagar-se un pis o bé que ha de destinar més de la meitat de la seva nòmina al lloguer o l’hipoteca.

Tot i que reconeixen que arrancar no els està sent fàcil, l’empresa ja dedica alguns dels seus recursos a entitats com el Rebost Solidari de Gràcia. En un futur, no descarten anar més enllà i comprar ells mateixos pisos per posar-los en lloguer social. “La immobiliària és una eina en si per generar diners que després es reinventarà a la comunitat”, destaca Österle.

Darrere d’aquesta idea innovadora està l’experiència d’un dels seus socis, Miquel Leiva, que va treballar durant molts anys en el sector immobiliari mentre, en paral·lel, participava en manifestacions a favor del dret en l’habitatge i protestava contra desnonaments. Una situació de paradoxa que el va animar a canviar de feina i acabar fundant aquest nou concepte d’agència.

“Cal un canvi de mentalitat de la gent. Podem tenir la nostra idea i els millors desitjos, però si no tenim gent que vulgui vendre i llogar a un preu raonable, aquest nou negoci immobiliari no sobreviurà, però crec que hi ha prou persones que volen un canvi cap a un mercat millor”, resumeix Österle, d’origen austríac, però establerta a Barcelona des de fa més de deu anys.

“Taurons”

Entre els primers interessats que han contactat amb l’agència per vendre les seves propietats hi ha persones com Isabel Guibourg, que va posar-se en contacte amb ells després d’algunes males experiències amb agències “tradicionals”. “La sensació que tenia és la d’estar tractant amb l’enemic, la gent que està fent fora dels barris a la gent jove i no veu l’habitatge com un dret, sinó com una font d’inversió per fer més diners encara. No volia, em sentia fatal”, reconeix.

En el seu cas, ven el pis sense ascensor on hi viu amb la seva mare, d’edat avançada i problemes de mobilitat, per fer-se amb un apartament més accessible. En constatar com l’alça de preus complicava aquest pas, va fer-se més conscient dels problemes de l’habitatge i va decidir trencar amb les immobiliàries amb què estava gestionant la seva venda. “Et fa la sensació que treballes amb gent que especula”, lamenta abans de definir com “taurons” els agents amb els quals va tractar.

Veïna del barri del Coll i la Teixonera, explica també que a la seva propia família han vist com cada cop costa més viure a barris com Gràcia. “Les meves filles van viure tota la seva vida allà d’ençà que es van independitzar, però tan elles com els seus amics han hagut de ‘pujar la muntanya’ com dic jo i canviar de barri perquè els preus de lloguer o venda son impossible”, resumeix. Amb el seu pas, espera rebre un import just pel seu pis, evitar escalfar més el mercat i, de pas, contribuir a solucionar el problema de l’habitatge.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article