Els trastorns de conducta alimentària es dupliquen entre les adolescents després del confinament

Un estudi de l’IDIAP Jordi Gol conclou que la incidència d’aquests diagnòstics és més gran entre les noies de 10 a 19 anys


Després del confinament per la pandèmia de Covid-19, entre juliol de 2020 i desembre de 2021, es van duplicar els casos de trastorns de conducta alimentària detectats en noies d’entre 10 i 19 anys. Així ho conclou un estudi de l’institut IDIAP Jordi Gol, el qual ha analitzat les dades procedents de la història clínica electrònica de l’atenció primària de més d’un milió de persones d’entre 10 i 24 anys residents a Catalunya.

L’objectiu de la investigació era analitzar l’impacte de la pandèmia en el diagnòstic de TCA entre adolescents i joves, un fenomen que es va alertar tant des del sistema educatiu i sanitari en els mesos posteriors al confinament domiciliari. Per esbrinar si efectivament les conseqüències de la Covid-19 havien provocat un augment d’aquesta mena de trastorns entre el jovent de Catalunya, l’IDIAP Jordi Gol av calcular la incidència dels diagnòstics de manera mensual i els va agrupar en tres períodes: previ al confinament (de gener de 2016 a febrer de 2020), durant el confinament més estricte (de març a juny de 2020) i després del mateix (de juliol de 2020 a desembre de 2021).

Els resultats van demostrar que, tot i que la incidència dels diagnòstics de TCA va disminuir durant els primers mesos del confinament, va augmentar de manera substancial de juliol de 2020 a desembre de 2021. “Aquest increment va ser especialment elevat en noies d’entre 10 i 19 anys, entre les quals la incidència d’aquests diagnòstics va duplicar els valors observats abans del confinament. Aquest increment es va observar en tots els nivells socioeconòmics”, afirma la primera autora de l’estudi, Berta Raventós.

Es tracta del primer estudi que mostra, amb dades, l’efecte de la pandèmia de Covid-19 en els diagnòstics de TCA en adolescents i joves a Catalunya. “A més, mostren que l’impacte de la pandèmia en els diagnòstics de TCA segueix vigent gairebé dos anys després del seu inici”, apunta la coordinadora de l’estudi, la doctora Talita Duarte-Salles.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article