Canviar la visió social de la salut mental a través de l’art

Cinc parelles participen en una iniciativa que utilitza les creacions artístiques per trencar estigmes sobre la salut mental


Com es pot canviar la visió que existeix en la societat sobre la salut mental? Diferents parelles formades per artistes de l’Espai d’Arts de Roca Umbert Fàbrica de les Arts, de Granollers, i d’altres amb experiència en temes de salut mental, tenen el repte de fer-ho a través de les seves creacions.

Així, deu artistes formen parelles que treballen en igualtat de condicions, mantenint una relació horitzontal entre els membres i assumint per igual la responsabilitat de l’elaboració de l’obra. Ho fan tenint en compte que el procés creatiu i personal pren més importància que el resultat artístic de l’obra.

“Volem afavorir la recuperació de les persones que pateixen algun trastorn mental i desestigmatitzar els temes relacionats amb la salut mental”, expliquen des de l’organització.

Aquesta és una iniciativa d’Osonament, a la qual es van unir diverses entitats sota el que ara es coneix com La Xarxa de Parelles Artístiques, i que des del 2006 organitza la iniciativa Parelles artístiques, experiències creatives per a la salut mental, en la qual els cinc artistes, vinculats a l’Espai d’Arts de Roca Umbert formen parella artística amb cinc
participants de l’Associació de Familiars per la Salut Mental del Vallès Oriental.

D’aquesta manera, els participants es poden expressar a través de l’art i al mateix temps treballar amb persones que comparteixen aquest interès artístic. Durant l’edició s’organitzen exposicions itinerants i s’edita un catàleg artístic per difondre les obres, les quals s’acabaran venent o subhastant per sufragar la següent edició.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article