Salut rebrà en els propers tres anys 802 milions d’euros dels fons Next Generation per a projectes de transformació del sistema

Balcells troba “inacceptables” algunes llistes d’espera i els indicadors d’accés presencial a l’atenció primària


El conseller de Salut, Manel Balcells,  ha anunciat que en els propers tres anys comptaran amb 802 milions d’euros addicionals en el pressupost provinents dels fons europeus Next Generation per a projectes finalistes de transformació del sistema. Balcells ha destacat que troba “inacceptables” algunes llistes d’espera, i ho ha fet aquest dijous, en la primera compareixença a la Comissió de Salut del Parlament des que va assumir el càrrec. En la compareixença, el titular de salut ha explicat els objectius, prioritats i projectes del departament que dirigeix des de mitjans d’octubre.

D’aquesta manera, Balcells ha afirmat que en algunes parts del territori hi ha llistes d’espera “inacceptables” per a proves complementàries i de visita a l’especialista.“Això està passant i ens fa omplir la cara de vergonya”, ha sentenciat. També veu “insostenible” l’accessibilitat presencial a l’atenció primària.

Només el 35% dels pacients tenen accés a una visita presencial a les 48 hores; el 52%, als cinc dies i el 72%, als deu, ha indicat.“Això no pot ser i faré el que calgui perquè no sigui així”, ha advertit.

Algunes operacions no compleixen els temps garantits

Balcells ha explicat que estan incrementant els pacients que entren a les llistes d’espera tant de proves diagnòstiques com de consultes externes i d’operacions, una situació que ha atribuït a les conseqüències de la pandèmia de la covid-19.

El conseller ha indicat que l’activitat quirúrgica s’aproxima a la d’abans de la pandèmia, si bé encara és una mica inferior, i que les esperes per a una operació de cor o oncològica s’han equiparat als nivells del 2019.

Ara bé, ha reconegut que algunes intervencions quirúrgiques es troben fora dels temps màxims d’espera garantits i s’ha compromès que els compleixin l’any que ve.

Quant a les esperes per a proves diagnòstiques i consultes d’especialitats, el conseller s’ha mostrat rotund en afirmar que està “en absolut desacord amb el que està passant a moltes parts del territori”.

“Hi ha llistes d’espera inacceptables. Ens trobem amb aquesta la realitat i farem tot el que estigui a la nostra mà perquè no passi “, ha promès el conseller, que ha exposat que cal establir més mecanismes de coordinació entre tot els nivells assistencials.

Només un terç dels pacients obté visita presencial a les 48 hores al CAP

El conseller ha fet públics alguns indicadors de l’accessibilitat a l’atenció primària, un tema cabdal i que en de la pandèmia ha tingut més presència en l’agenda mediàtica i política. D’acord amb les dades donades, només un terç dels pacients obtenen una visita presencial a les 48 hores al CAP; poc més de la meitat, als cinc dies. 

Balcells ha dit que la situació és “insostenible” i s’ha compromès a actuar per millorar l’accés als centres d’atenció primària (CAP), que tradicionalment s’han descrit com la porta d’entrada al sistema de salut.

El titular de Salut ha insistit que no es poden acceptar “algunes inequitats” al territori d’accessibilitat i d’especialitat i ha assenyalat que han de configurar un “nou mapa sanitari” que tingui en compte les “necessitats, capacitat i recursos perquè l’equitat territorial es produeixi”.

1.000 milions addicionals a Salut si s’aprova el pressupost del 2023

Pel que fa al pressupost de la Generalitat del 2023, pendent d’aprovar, el conseller ha assegurat que el Departament de Salut tindrà 1.000 milions d’euros addicionals si els comptes tiren endavant i, en aquest sentit, ha demanat diputats col·laboració d’aquesta manera: “Això depèn de vostès”. 

Balcells ha afirmat que si els pressupostos no s’aproven la situació podria ser “crítica”. El conseller ha indicat que aquests 1.000 MEUR representarien una consolidació dels fons covid però amb recursos propis de la Generalitat i que han de servir per mantenir l’increment de plantilles, el nivell assistencial i afrontar els problemes del sistema de salut.

El conseller també ha anunciat que comptaran amb 802 MEUR dels fons Next Generation en els propers tres anys per a projectes finalistes per transformar el sistema sanitari; uns projectes que aniran presentant quan estiguin definitivament aprovats, ha dit.

Jubilacions en els propers anys i el repte d’una medicina familiar més atractiva

Sobre les condicions dels professionals sanitaris, el conseller ha admès el malestar físic i mental que molts pateixen i ha afirmat que cal que se sentin “ben tractats i reconeguts”.

També ha apuntat que un dels grans reptes el plantegen les jubilacions de metges i infermeres que es preveuen en els propers anys. D’altra banda, ha assenyalat que en els propers mesos desplegaran “una sèrie de projectes per fer més atractiva” la medicina familiar i comunitària.

Just abans de la compareixença del conseller, el sindicat Metges de Catalunya ha entregat al Parlament més de 50.000 signatures d’un manifest que reclama mesures “urgents” per redreçar el rumb de la sanitat i ha amenaçat amb una “gran mobilització” perquè el malestar és “enorme”.

El conseller assegura que no qüestiona l’atenció longitudinal

El conseller ha reconegut que les declaració sobre la longitudinalitat de la setmana passada al ple del Parlament va ser “poc afortunada” i ha aprofitat la intervenció a la comissió per aclarir que “ningú qüestiona l’atenció longitudinal”.

Balcells va ser molt criticat pels professionals de l’atenció primària per haver afirmat que  la longitudinalitat –la relació continuada entre el metge i la infermera i el pacient- “ha quedat antic” i el Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP) fins i tot en va demanar la dimissió.

Molts dels grups li han retret aquesta afirmació i el conseller, després d’admetre’n la poca fortuna, ha afegit que “algú la va treure de mare” i fins i tot “tergiversar”. El responsable de Salut ha assegurat que no planteja en cap cas externalitzar l’atenció domiciliària de la primària.

Els grups adverteixen que el sistema està “al límit”

Els grups parlamentaris han advertit al conseller que la situació del sistema de salut es troba “al límit” i li han demanat concreció sobre com pensava revertir situacions sobre les quals ell mateix havia alertat, com les llistes d’espera o l’accessibilitat a la primària. 

El titular de Salut ha respost que el seu equip “acaba d’aterrar” i que estan treballant per trobar solucions, però els grups li han qüestionat aquest discurs perquè ERC fa anys que es troba al Govern, han destacat alguns. “L’estat de la situació no és agradable. Però els colors me’ls trauran la propera vegada que ens vegem”, ha defensat el conseller.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article