La PAH lamenta que les mesures per alleugerir la càrrega hipotecària no impliquen “cap obligació real” a la banca

L’entitat acusa el govern estatal de fer “un brindis al sol” i reclama mesures “estructurals” per a l’habitatge


La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha lamentat aquest dimarts que el paquet de mesures anunciat pel govern espanyol per alleugerir la càrrega hipotecària a les famílies amb risc de vulnerabilitat “no implica cap obligació real” al sector bancari. La PAH considera “un frau” que l’executiu anunciï les mesures “a bombo i plateret” quan “ni tan sols ha aconseguit que la banca les subscrigui completament”.

L’entitat subratlla que “per molt que la ministra Calviño faci ultimàtums a la banca” perquè se sumin al pacte, les entitats financeres tenen “llibertat total” per signar l’acord, és a dir que la vicepresidenta primera del govern espanyol “no ha estat capaç d’obligar” el sector bancari “a absolutament res”.

La PAH afirma que aquesta situació recorda la que va protagonitzar el PP, aleshores al govern, l’any 2012. El partit ara encapçalat per Alberto Núñez Feijóo va signar amb la banca l’anomenat Codi de Bones Pràctiques, que “suposadament havia de parar els desnonaments”. En canvi, i segons dades de la plataforma, el 2022 “s’encamina a superar el 2021 amb els 21.888 nous desnonaments ja registrats només en els 6 primers mesos de l’any”.

En l’àmbit de les mesures anunciades, la PAH recorda que l’ONU recomana que la despesa en habitatge i subministraments no superi el 30% dels ingressos d’una família. Per això considera que el supòsit d’ajuda a les famílies vulnerables (amb fins a 25.200 euros anuals d’ingressos i que dediquin més del 50% a pagar la hipoteca) deixa fora moltes famílies que poden superar àmpliament la recomanació de l’organisme internacional.

Pel que fa al segon tram, famílies amb ingressos fins a 29.400 euros anuals amb hipoteques signades fins al 31 de desembre del 2022 i amb una càrrega hipotecària superior al 30% de la renda -que hagin tingut, a més, un augment del 20% de la despesa en la hipoteca-, la PAH opina que és un tram “més realista que l’anterior”, però que les mesures proposades “es resumeixen principalment en augmentar el deute”, fet que “no implica cap alleugeriment real per a les seves economies”.

“En general, res ha canviat. Tot es resumeix a refinançar l’habitatge i endeutar encara més les famílies”, afegeix la plataforma, que subratlla, a més, que no confia que la banca “renegociï aquestes mesures sense cap contraprestació”.

Finalment l’entitat opina que les mesures anunciades són “un brindis al sol” i insta l’executiu a “impulsar mesures estructurals” per abordar el problema de l’habitatge si veritablement vols que “ningú quedi enrere”.

En aquest sentit recorda que la Llei de Dret a l’Habitatge “segueix encallada al tràmit parlamentari perquè precisament el PSOE es nega a aprovar mesures de gran impacte en favor de la ciutadania”, com ara el lloguer social obligatori per a la banca i els fons voltor, la suspensió dels desnonaments sense alternativa habitacional i el control “efectiu” dels lloguers.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article