Comença el Gran Recapte d’Aliments amb una crida a la societat a mobilitzar-se “contra la pobresa”

Les entitats adverteixen del “degoteig” de persones amb contractes precaris que necessiten ajuda bàsica


El Banc dels Aliments ha començat aquest divendres una nova edició del Gran Recapte, la campanya que té per objectiu recollir a Catalunya productes bàsics de menjar per atendre persones que es troben en situació de vulnerabilitat. El tret de sortida del Gran Recapte d’enguany s’ha fet des del Mercat de la Barceloneta amb una crida a participar-hi. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha demanat a societat civil i empreses que es “mobilitzin en la guerra contra la pobresa” no només durant els dies de la recollida sinó durant tot l’any. El Banc dels Aliments atén més de 240.000 persones a Catalunya. Els seus responsables adverteixen del “degoteig” de persones que arriben a la fundació, “molts, joves amb contractes precaris”.

Els voluntaris del Gran Recapte s’han enfundat les armilles blaves que els identifiquen i han començat a recollir aquest divendres des de primera hora del matí productes com pasta, llegums, oli, llet o conserves que compradors els donen a la sortida del supermercat o altres comerços.

En un context en què l’augment dels preus ha impactat directament en la cistella de la compra i s’ha afegit a les diverses crisis dels últims anys, el president del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, ha explicat que cada vegada arriben més persones a l’entitat, entre les quals molts joves, i ha animat a participar al Gran Recapte.

La campanya té lloc aquest divendres i dissabte amb la recollida física d’aliments a comerços d’arreu de Catalunya, com mercats i supermercats. També es poden donar diners, en aquest cas fins el 6 de desembre, que serviran per comprar més productes i pagar-ne la distribució.

“Una línia vermella molt fina de la qual és fàcil caure”

Entitats socials de la Barceloneta han alertat que moltes persones es troben en “una situació límit” per l’“augment de preus, la precarietat laboral i el problema d’habitatge a la ciutat”. “Treballen, paguen on viuen, però no mengen. O treballen, mengen, però no poden pagar el pis. Es troben en una línia vermella molt fina de la qual és fàcil caure. Trobem persones joves i no tan joves, que han estat amb feines precàries i inestables i que ara els és molt difícil sostenir-se”, ha advertit la responsable de l’Obra Social Santa Lluïsa Marillac, Núria Martínez.

“Són uns anys difícils. Els bancs dels aliments estan sota mínims. Tothom té a prop algú amb mancances d’aquest tipus”, ha recalcat la responsable de l’Església Evangèlica Baptista de la Barceloneta, Mari Carmen Llorca.

La responsabilitat de les administracions davant les desigualtats socials

Les entitats socials intenten donar resposta on no arriben els governs. El conseller Campuzano ha reconegut que han de “gestionar millor” els recursos de les polítiques socials. “Sense mobilitzar aquests recursos, acabem depenent de l’esforç de les entitats”.

Concretament, el titular de Drets Socials ha dit que espera que s’aprovin els pressupostos del Govern pel 2023 per ampliar els recursos de la renda garantida de ciutadania.

També vol resoldre la “unió” entre l’ingrés mínim vital i la renda garantida i ha admès que hi ha “massa persones en situació de vulnerabilitat que no accedeixen” a cap de les dues ajudes. A més, el conseller ha assenyalat que cal millorar l’accés al bo social i calcula que hi ha unes 30.000 llars a Catalunya que podrien tenir dret a rebre’l però que no és així.  

En aquesta mateixa línia, el tinent d’alcaldia d’Economia de Barcelona, Jaume Collboni, ha afirmat que la missió del Gran Recapte recorda les “desigualtats estructurals” de la societat i ha demanat el compromís d’administracions, sector social i ciutadania per revertir-les.

Els Bancs dels Aliments de Catalunya van distribuir el 2021 33.683.229 quilos d’aliments, que van fer arribar a 255.413 persones mensualment a través de 674 entitats, recull l’entitat. La taxa de pobresa de la població de Catalunya és del 25,9%, segons dades de l’Idescat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article