El Govern assumirà el deute elèctric del 2021 de 41.000 famílies vulnerables i condonarà el del 2022

Les entitats socials havien denunciat el setembre passat l’incompliment dels compromisos adquirits amb Endesa


El Govern assumirà el deute elèctric del 2021 de 41.000 famílies vulnerables i condonarà el del 2022. Ho ha anunciat aquest dimecres el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, en comissió al Parlament, on ha explicat que la darrera vegada que s’havia fet va ser el març del 2021.

“Ha estat una de les primeres decisions que hem pres en aterrar a la conselleria, començar els tràmits administratius per poder-ho deixar resolt en els propers dies”, ha assenyalat. Es tracta d’una reivindicació que ja havien denunciat les entitats socials el setembre passat, quan van carregar contra l’executiu per l’incompliment dels compromisos adquirits amb Endesa.

De fet, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i la Taula del Tercer Sector Social van amenaçar de no assistir més en les reunions del grup de treball si no s’asseguraven avenços, alertant també d’un possible empitjorament de la crisi social arreu del territori.

Campuzano ha admès que la pobresa energètica és un dels temes que més preocupen la conselleria, recordant que es pateix en un 15,9% de les llars, enfilant-se fins al 16,9% en aquelles que tenen infants menors de 16 anys. “Estem complint el conveni, que ens obliga també a altres coses a uns i altres, però no podíem acceptar que el deute continués perseguint a les famílies”, ha afirmat.

El titular del Departament ha calculat que hi ha unes 30.000 famílies en situació de vulnerabilitat que haurien de rebre el bo elèctric estatal i que “probablement” una part del deute s’expliqui perquè diverses llars “no hi han pogut accedir”. “Tindria sentit ampliar-ne la cobertura i que es pogués governar des de Catalunya”, ha dit.

El conseller ha fet aquestes declaracions després de la reunió de la Taula de Pobresa Energètica, una trobada que ha valorat de forma positiva i durant la qual també s'ha parlat de buscar acords amb la resta de companyies subministradores en la mateixa línia que s'ha fet amb Endesa, que té més del 90% de la quota de llars vulnerables.

L'acord amb Endesa, signat fa dos anys, estipula que el 50% de l'import l'assumeixi la companyia i l'altre 50% la Generalitat i els ens locals. El grup s'ha emplaçat a una nova reunió d'aquí a tres mesos, fet que redueix a la meitat la periodicitat mantinguda fins ara.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article