Més de 270 entitats exigeixen al Govern i els partits uns pressupostos “coherents” amb la crisi climàtica

Demanen que no s’acceptin les inversions en macroprojectes com el Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport del Prat


Més de 270 entitats agrupades en plataformes i col·lectius ecologistes, veïnals i socials de tot Catalunya exigeixen al Govern i als partits uns pressupostos “coherents” amb la crisi climàtica. En aquest sentit, demanen al president, Pere Aragonès, que no accepti les reclamacions de formacions com el PSC o Junts pel que fa a les inversions en macroinfraestructures i macroplans urbanístics —com per exemple el Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport del Prat— que “arrasen el medi ambient i el teixit social dels territoris”.

Aquest dilluns s’han agrupat davant del Palau de la Generalitat per presentar un manifest, en el qual també demanen que es convoqui les entitats ambientals del país per negociar els comptes.

Al manifest, que entregaran al Govern, també han exigit un canvi “radical” en les polítiques públiques a totes les administracions per tal d’assolir “un país en harmonia amb la natura, que no contribueixi a la degradació global mitjançant els impactes de la seva economia, sinó que situï la preservació del clima, la biodiversitat i els serveis ecosistèmics en el centre de les seves polítiques”, juntament amb els drets socials i democràtics.

A més, sostenen que tot plegat s’ha de fer sota els principis de “la justícia social i ambiental, i amb una forta aposta per la sobirania energètica, alimentària, hídrica i per l’adaptació de l’economia a les possibilitats de la Terra”. Així s’ha expressat l’Eloi Redon, d’Aturem Hard Rock, que ha criticat que resulta “obscè”  que partits polítics “menyspreïn” la ciència, la ciutadania conscient i els mateixos informes de la Generalitat i les lleis de les que s’ha dotat el Parlament.

“Demostra que continuen instal·lats en la lògica del creixement a qualsevol preu, fins i tot quan el creixement i els seus múltiples i devastadors impactes han portat els ecosistemes del planeta al límit del col·lapse”, ha reblat. També ha avisat que allò que serveixen “són els actes” i que darrerament han vist com el Govern “està apostant decididament per destruir el nostre territori i apostar per una economia totalment destructiva”.

En la mateixa línia s’ha expressat Jaume Grau, d’Ecologistes en Acció, que ha considerat que segurament el Govern “té una certa contradicció interna”. “Potser les seves idees tendirien a apropar-se més a una moderació en aquests macroprojectes, però hi ha una realitat que és que el Parlament no té una majoria absoluta i és ostatge de negociacions amb altres partits amb prioritats radicalment diferents”, ha afegit.

Per això, ha instat el Govern a posar per davant “la bona fe i les bones idees”. “Demanem que s’imposin i no cedeixin a aquest tipus de xantatge”, ha insistit, recordant a la resta de grups un “canvi radical” en les seves polítiques públiques.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article