El Govern s’oposa a la proposta de l’Estat per reformar el sistema de dependència

Campuzano denuncia “l’infrafinançament crònic” a Catalunya i critica que l’executiu espanyol “regula obligacions, però no les finança”


El Govern de Catalunya ha votat en contra de la proposta que ha fet l’executiu espanyol per a reformar el sistema d’atenció a la dependència, durant el Consell Territorial de Serveis Socials i del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència que s’ha celebrat aquest dimecres a Madrid. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha defensat aquesta decisió perquè considera que “Catalunya pateix un infrafinançament crònic” i que “l’Estat es dedica a regular obligacions, però no preveu els recursos necessaris per finançar-les”. Tot i això, la mesura ha tirat endavant amb els vots de les comunitats autònomes governades pel PSOE i ara haurà de passar pel Consell de Ministres.

Concretament, la proposta que s’ha discutit a la darrera reunió del Consell Territorial de Serveis Socials es tracta d’un decret del Govern de l’Estat que aborda la regulació de les prestacions i serveis del sistema de dependència. Campuzano ha reconegut que al document “es plantegen millores” i que comparteixen “el fons” de la proposta, però ha ressaltat que “no dona resposta a un problema endèmic”. A més, el titular de la cartera de Drets Socials ha subratllat que les millores proposades per l’executiu espanyol no només “perpetuen una situació financera insostenible”, sinó que també “suposen una invasió competencial”.

Segons Campuzano, les reformes que planteja l’Estat pel que fa a l’atenció a la dependència suposarien un impacte greu en la viabilitat del sistema, ja que “Catalunya pateix un infrafinançament crònic” i el creixement dels recursos que es necessitarien els anys vinents per atendre l’envelliment de la població “no es poden sostenir amb el model actual”.

Només un 0,9% del PIB estatal per a la dependència

El conseller ha recordat que dels 18.000 milions d’euros invertits en dependència a Catalunya, 3.000 milions són copagament dels ciutadans, 3.000 milions aportacions estatals i 12.000 milions a càrrec de la Generalitat i ha explicat que l’Estat destina només el 0,9% del PIB a la dependència, mentre que d’altres països europeus hi dediquen entre el 2 i el 4%.

Per aquests motius, Campuzano ha reclamat obrir un debat al conjunt de l’Estat per fer sostenible el sistema, on s’abordi la reducció de les llistes d’espera, l’adequació dels serveis i els suports que reben les persones en situació de dependència, la millora de les condicions laborals de les treballadores i la reforma que el sistema necessita per orientar-lo cap a la vida independent. “Catalunya vol afrontar aquests reptes, però això no serà possible mentre l’Estat segueixi envaint competències i sense prendre compromís en el finançament”, ha reblat el conseller de Drets Socials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article