El Parlament demana augmentar en 25 milions d’euros el pressupost del Govern en cooperació internacional

Les entitats reclamen que es mantingui el compromís d’arribar al 0,7% del PIB per a la cooperació al desenvolupament


El Parlament de Catalunya ha aprovat part d'una moció que demana un augment del pressupost per a l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de 25 milions d'euros per al 2023. Aquesta era una de les reivindicacions de les entitats i organitzacions socials per a la justícia global, agrupades al voltant de LaFede.cat, que s'han mobilitzat aquest dijous per exigir a la nova consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, que concreti en els pròxims comptes del Govern el compromís d’arribar a destinar un 0,7% del PIB català a la cooperació internacional no més tard de l’any 2030.

Segons el Pla Director 2019 – 2022 per a la cooperació al desenvolupament, el pressupost d’aquesta partida havia d’augmentar en 62 milions d’euros entre el 2020 i el 2022, però només ho ha fet en 20 milions, és a dir, un 32% del compromès. Per aquest motiu, Lafede.cat ha demanat a la consellera Serret que es concreti en els pressupostos de 2023 el compromís per arribar al 0,7% del PIB per a la cooperació internacional l’any 2030 i complir així amb l’acord assolit en el marc de les Nacions Unides que enguany fa 50 anys.

Durant la seva protesta, la federació d’entitats, que agrupa 124 organitzacions socials, ha demanat als grups parlamentaris que votin a favor d’una moció presentada per la CUP, en què es demanava un augment del pressupost per l’Agència Catalana de Cooperació en 25 milions d’euros el 2023, la xifra necessària per mantenir el compromís amb el 0,7% en el nou Pla Director 2023-2026, també inclòs en la moció.

Finalment, la moció ha estat aprovada amb 49 vots a favor (PSC, CUP i Comuns), 64 abstencions (ERC i JuntsxCat) i 13 en contra (Vox i PP). Ciutadans no ha participat en la votació. Durant la presentació de la moció, membres de la federació han mostrat al Ple samarretes amb el lema “Més fets, menys promeses, #07el2030” en senyal de protesta.

“Estem cansades de promeses i declaracions que mai es materialitzen en una política pública sòlida i sostinguda. Des de les retallades del 2011, moment en que la cooperació havia arribat al 0,45%, encara no hem recuperat ni la meitat. Ara es donen les condicions per renovar aquella aposta i deixar de ser un país cuer, dins de l’Estat espanyol i dins d’Europa, en matèria de cooperació”, ha reclamat Àlex Guillamon, copresident de Lafede.cat.

Guillamon també ha valorat positivament que el mateix ple del Parlament hagi votat a favor que el nou Pla Director de cooperació al desenvolupament 2023-2026, actualment en elaboració, marqui de nou com a objectiu l’horitzó del 2030 com any d’assoliment del 0,7% i el 0,5% al 2026 com a compromís intermedi. “Caldrà veure com concretarà ara aquest compromís el Govern en els pressupostos 2023 i en el Pla Director dels propers quatre anys per tal d’assolir el 0,5% el 2026. Esperem que aquesta vegada compleixin amb el compromís”, ha concretat el copresident de Lafede.cat.

El compromís sempre pendent del 0,7% del PIB

Aquest any en fa 50 que la comunitat internacional es va comprometre a destinar el 0,7% del seu PIB a la cooperació i la solidaritat global en el marc de les Nacions Unides. A Catalunya va ser al 2001 quan es va aprovar la llei catalana de cooperació que establia assolir aquest compromís per a l’any 2010.

Tanmateix, avui la cooperació internacional catalana amb prou feines supera el 0,2%, molt lluny encara d’haver-se recuperat de la gran retallada del 2011, moment en què Catalunya es situava entre les regions més avançades d’Europa en aquest àmbit i hi destinava prop del 0,45%. Des d’aquell moment, ja fa 11 anys, els increments del pressupost han estat erràtics i simbòlics, fet que ha situat a Catalunya a la rereguarda en polítiques de cooperació.

Enguany Catalunya destina 7,2 euros per habitant a cooperació, mentre que Euskadi en destina 23 euros, València 13,1 euros i Extremadura 12,4. “Tot i això, les dades més recents demostren que la ciutadania catalana ha entès que la pandèmia i altres problemàtiques globals requereixen solucions globals, i aposten per augmentar les partides de cooperació internacional”, asseguren des de LaFede.cat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article