‘Ocell de foc’, un programa per fomentar el benestar emocional dels joves

Nou entitats del districte de Sant Martí de Barcelona posen en marxa la iniciativa que pretén descobrir i saber gestionar les emocions


Nou entitats socials de Barcelona portaran a terme el Programa ‘Ocell de Foc’ al districte de Sant Martí durant els propers dos anys. Aquest programa, impulsat per la Fundació Joia, ofereix atenció integral per a joves, especialment amb problemàtica de salut mental, per assolir la seva inserció laboral en l’empresa ordinària i la recuperació del seu itinerari formatiu. Això suposa un públic objectiu potencial de 39.000 joves aproximadament. 

El Programa ‘Ocell de Foc’ dona accés a cinc serveis dirigits a joves entre 16 i 30 anys que vulguin millorar la seva salut mental i relacionar-se. A través del Punt de trobada del nucli ‘Ocell de Foc’, els joves poden crear-se un futur, exposar les seves idees, expressar-se tal com són i col·laborar amb tota la comunitat per aconseguir-ho.

Paral·lelament, en el servei d’Atenció grupal poden fomentar relacions positives, de suport i apoderament, es poden implicar en la comunitat, dissenyar iniciatives col·lectives, i aprendre estratègies d’autocura. També s’ofereix el servei d’Informació, prevenció i lluita contra l’estigma en salut mental i l’abandonament educatiu, en el qual es fomenta la seva participació activa per lluitar contra l’estigma, els estereotips i les desigualtats de gènere, i on es visibilitza la salut mental i formen les joves en el seu benestar emocional.

“El programa també inclou un servei de coaching i assessorament amb l’objectiu que els joves elaborin un itinerari de vida independent, tornin al sistema educatiu o desenvolupin un itinerari laboral, tot fent ús de diferents recursos educatius i laborals”, asseguren a la Fundació Joia.

Les entitats protagonistes

Una agrupació de nou entitats són les impulsores del projecte i treballen en xarxa. Aquest nucli està format per una entitat guia, que és Fundació Joia, que és l’entitat representant de l’agrupació i coordina totes les entitats sentinella que formen part del nucli.

Les entitats sentinella, juntament amb Fundació Joia, són les que executen el projecte i hi participen. Concretament, es tracta de l’Associació Coincidències, Ígnia, Social Business City Barcelona, Singa, Plat Institute, Grup Eirene, La Xemeneia, i Diari de Barcelona amb la UPF).

Paral·lelament, les entitats satèl·lit són les que donen suport al projecte i l’acompanyen per afavorir-ne l’èxit i la viabilitat són Centre Cívic Can Felipa, La Traca, Institut Salvador Seguí, CE Vila Olímpica, Sala Beckett, Parc de Salut Mar, i La Farinera del Clot.

“Totes les entitats han estat escollides per la seva experiència en l’àmbit juvenil i la feina que realitzen envers l’acompanyament cap a l’autonomia i la construcció d’una vida independent dels joves amb malestar emocional”, asseguren a la Fundació Joia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article