CCOO i UGT denuncien La Confederació al TSJC per incompliment del conveni sectorial estatal

La patronal recorda que a finals de gener hi ha prevista una mediació entre les dues parts i reitera la seva voluntat d’arribar a acords


CCOO i UGT han presentat una demanda contra La Confederació davant la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ja que consideren que està incomplint l’acord marc estatal de l’acció i intervenció social. Concretament, els sindicats denuncien que la patronal del tercer sector es va negar a equiparar les condicions salarials i de classificació professionals fixades al conveni marc estatal, a la darrera reunió de negociació del conveni. Un fet que suposa que alguns grups professionals del sector cobrin fins a un 10% menys que les professionals de la resta de l’estat que fan les mateixes tasques, segons les organitzacions sindicals. Per la seva banda, La Confederació insisteix que la seva voluntat és arribar a un acord en la negociació del conveni col·lectiu d’àmbit català i recorda que les dues parts estan citades per a una mediació al Tribunal Laboral de Catalunya, el pròxim 30 de gener.

Els sindicats detallen que a la darrera reunió de la Mesa Negociadora del conveni col·lectiu, que es va fer el novembre de 2022, La Confederació es va negar “de forma rotunda” a igualar les condicions laborals mínimes fixades en el conveni marc estatal d’acció i intervenció social. Un document que disposa en el seu article tercer que, precisament, en determinades matèries com la classificació professional, l’estructura i règim salarial i les modalitats de contractació —entre altres aspectes— s’han de respectar com a condicions mínimes les fixades en el conveni marc estatal.

Segons CCOO i UGT, la manca d’equiparació entre el conveni col·lectiu d’àmbit català i el conveni marc estatal del tercer sector ha comportat que “les remuneracions d’alguns grups professionals, com ara educadors socials, integradores socials o personal de neteja i cuina” siguin un 10% inferior a Catalunya respecte a les professionals que depenen d’altres convenis col·lectius d’àmbit autonòmic que sí que s’ajusten a l’estructura salarial del conveni d’àmbit estatal.

“És a dir, el fet de no respectar l’acord marc suposa que la remuneració a Catalunya en aquest sector ara quedi molt per sota de la resta de professionals del sector en l’àmbit estatal, a més d’estar cada cop més lluny de l’equiparació de condicions amb els professionals de les administracions públiques de Catalunya”, avisen els sindicats.

Les dues parts se citen a una mediació el 30 de gener

Per la seva banda, La Confederació subratlla que, de moment, només els hi consta que estan citats a una mediació al Tribunal Laboral de Catalunya, el pròxim 30 de gener. “Confiem que aquest procés de mediació, així com el treball amb l’administració responsable de garantir el finançament dels serveis, ens permeti arribar als acords necessaris per defensar el conveni col·lectiu sectorial d’àmbit català”, afirma la patronal, que remarca que volen esperar a veure com evoluciona la negociació per a fer declaracions i insisteix que la seva voluntat és “arribar a acords”.

CCOO i UGT deixen clar, però, que continuaran amb les mobilitzacions i protestes per denunciar la precarització del sector de l’acció social, a banda de la via judicial que acaben d’obrir contra La Confederació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Educador social emprenyat Sabadell
1.

A veure si d'una vegada aquests sindicats fan la seva feina, i podrien començar per mobilitzar el sector de veritat, amb vagues i concentracions, i deixant els comunicats per quedar bé de cara a la galería (les professionals) i no molestar gaire a la patronal. Tan debò altres organitzacions sindicals estiguin a la taula negociadora, perquè amb aquests dos, sembla que tindrem com a molt quatre molles i més paraules buides.

  • 1
  • 0

Comenta aquest article