La PAH reclama l’aprovació de la llei estatal d’habitatge davant el Congrés dels Diputats

La plataforma exigeix una normativa que prohibeixi els desnonaments, reguli els lloguers i aturi la venda d’immobles de la Sareb, entre altres mesures


La Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH) s’ha concentrat aquest dimarts davant del Congrés dels Diputats a Madrid per exigir l’aprovació de la llei estatal d’habitatge, que ara mateix es troba encallada en el seu tràmit parlamentari. L’organització reclama que sigui “un instrument útil” i que inclogui la prohibició dels desnonaments a persones vulnerables sense alternativa residencial, una regulació dels lloguers “efectiva i aplicable a tots els territoris i per a tots els llogaters” i la paralització immediata de la venda d’immobles de la Sareb, entre altres mesures. Només entre 2021 i 2022 s’han executat més de 80.000 desnonaments a l’Estat, segons la PAH. 

Altres aspectes que la plataforma considera que hauria de tenir la futura llei estatal d’habitatge són, per exemple, la prohibició del cobrament dels honoraris immobiliaris als llogaters i llogateres, així com l’obligació dels grans tenidors —propietaris amb més de cinc o deu immobles, segons el que estableixi la normativa— d’oferir lloguers socials a les persones en situació vulnerable abans d’iniciar un procés judicial que pugui acabar en desnonament. 

Sobre la Sareb, la PAH subratlla que s’hauria de modificar el seu “objecte social” i transferir els pisos i terrenys que siguin de la seva propietat als parcs públics de les comunitats autònomes. Aquesta seria una mesura per ampliar el parc públic d’habitatge, que la plataforma recorda que a l’Estat representa menys del 2% de tots els immobles residencials, una xifra “raquítica” que es troba molt per sota de la mitjana europea del 10%. “La llei pel dret a l’habitatge ha de posar fi a aquestes polítiques de transferència sistemàtica d’enormes quanitats de diners públics a butxaques privades”, remarca l’organització. 

Finalment, la plataforma demana que a la futura normativa també que es garanteixi la protecció del dret a l’habitatge “amb un blindatge igual al dret a la propietat”. La PAH ressalta que totes aquestes mesures que posen sobre la taula han sigut rebutjades fins ara pel PSOE i demanen al partit, així com a la resta de “la majoria progressista”, que no aprovin una llei que no resolgui realment els problemes de la població ni garanteixi el dret a l’habitatge. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article