La segona jornada de vaga agrupa milers de sanitaris i docents a Barcelona per exigir millores en els serveis públics

Unes 5.300 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert la plaça Sant Jaume i s’han dirigit al Parlament


Milers de sanitaris i docents s’han manifestat aquest dimecres pel centre de Barcelona per reclamar millores professionals i salarials, així com més recursos per als serveis públics. Convocades per diversos sindicats, unes 5.300 persones s’han concentrat a la plaça Sant Jaume i s’han dirigit cap al Parlament, segons la Guàrdia Urbana. La portaveu de la Mesa Sindical de Sanitat, Anna Alcalà, ha alertat que la situació és “penosa” i que treballen “sota mínims”. A més, ha remarcat que han cridat a la vaga a tots els professionals i no només als metges —Metges de Catalunya ha fet la seva pròpia convocatòria— perquè el problema és generalitzat. Des d’USTEC, Iolanda Segura, ha reclamat revertir definitivament les retallades fetes fa una dècada als serveis públics.

La de plaça Sant Jaume ha sigut una de les dues manifestacions que aquest dimecres ha viscut Barcelona amb motiu de les vagues dels serveis públics. En aquest cas, han unit esforços sindicats del món educatiu i del sanitari per reclamar revertir les retallades, més recursos i millores conjuntes en els dos serveis públics. Entre els convocants hi ha CATAC, USOC, USTEC-STEs, la Intersindical —que també va convocar vaga sanitària aquest dimarts—, CGT, CNT, FAPIC, Infermeres de Catalunya, CSIF i la COS. També s’han adherit finalment a la vaga educativa organitzacions sindicals com CCOO o Professors de Secundària. Metges de Catalunya, en canvi, ha fet el seu propi recorregut, des del Departament de Salut fins a l’Estació de Sants.

Durant la mobilització, s’han pogut sentir proclames demanant la dimissió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i d’altres com “o revertiu les retallades o vaga, vaga, vaga” o “tenir vocació no vol dir explotació”.

En l’àmbit sanitari, la portaveu de la Mesa Sindical de la Sanitat ha lamentat que els serveis públics estan “molt devaluats” i que s’estan “perdent”. Entre les seves reclamacions ha recordat la jornada laboral de 35 hores, l’equiparació a l’alça de tots els convenis, la jubilació als 60 anys i posar fi a les ràtios “altíssimes” i a la sobrecàrrega. També demanem millores salarials, ja que ha assegurat que des del 2008 han perdut un 30% del poder adquisitiu i en podrien prendre fins a un 16% fins al 2024.

Ha lamentat que fins ara només han rebut “bones paraules” del Departament de Salut i ha reclamat solucions efectives.

Postures allunyades entre Educació i els sindicats

La vaga en l’àmbit educatiu arriba després que el Departament d’Educació i els sindicats mantinguessin la setmana passada una darrera reunió que no va permetre assolir un acord. Educació ha fet una darrera proposta que contempla la recuperació del complement retributiu dels estadis a sis anys —amb les retallades va passar a nou— i l’equiparació del sou dels professors d’FP als de secundària aquest 2023. Els sindicats ho consideren insuficient i demanen també incorporar altres temes com la reducció de dues hores lectives per als docents majors de 55 anys, la negociació del calendari escolar i un pacte d’estabilitat docent.

Segura ha asseverat que els posicionaments estan allunyats i que no hi ha sintonia. Ha valorat positivament la darrera proposta, però l’ha considerat insuficient. Per això, ha reclamat donar resposta a totes les reivindicacions i no ha descartat noves mobilitzacions si això no passa.

Des de la CGT, Marta Minguella, ha reivindicat uns serveis públics de qualitat i ha rebutjat les “petites concessions” plantejades per Educació. Ha dit que les demandes que fan són “de mínims” i ha fet una crida a la conselleria a convocar-los novament a negociar per poder aturar les mobilitzacions.

El portaveu de la Intersindical, Bernat Pèlach, ha coincidit en apuntar que fa falta un “esforç clar i decidit” per part del Departament per tal de revertir d’una vegada per totes les retallades. Ha dit que fins ara, el plantejament que els ha ofert Educació és “parcial”.

També s’ha unit a l’aturada el Sindicat d’Estudiants. La seva portaveu, Sofia Vàzquez, ha reclamat una educació “pública i de qualitat” i ha criticat taxes universitàries “abusives”, ràtios elevades i manca de professionals de salut mental. “Li diem a Cambray que no ens aturarem: vaga, vaga, vaga”, ha declarat.

Els sindicats convocants tenen prevista una nova jornada d’aturada aquest dijous.

Metges de Catalunya es manifesta per separat

Uns 8.000 metges, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquest dimecres al matí per reclamar millores assistencials i professionals en el primer dia de vaga convocat per Metges de Catalunya. S'han concentrat davant de la seu del Departament de Salut, a les Corts, i després han anat cap a l'estació de Sants per simbolitzar la marxa de facultatius que pateix el país per les condicions actuals. Entre d'altres, critiquen que treballen amb agendes desbordades i que es viu un col·lapse en diferents serveis que no permet una atenció de qualitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article