Sis municipis encarreguen una auditoria de gestió dels pisos socials de Visoren davant “l’abús” de preus

En total hi ha unes 250 famílies que haurien patit un augment “encobert” del lloguer d’un 20% de mitjana


Sis municipis del Vallès Oriental, el Maresme i l’Anoia fan front comú per emprendre accions contra l’actualització de preus que l’empresa Visoren vol aplicar sobre els llogaters dels habitatges socials que gestiona, que consideren com un “abús”. Els ajuntaments d’Esplugues de Llobregat, Bigues i Riells, Sant Fost de Campsentelles, Calaf, Tiana i Canet encarregaran ara una auditoria de gestió dels pisos per “carregar-se de raons jurídiques” en defensa dels veïns. En aquests municipis hi hauria unes 250 famílies que haurien patit un augment “encobert” del lloguer del 20% de mitjana a partir d’un increment de les tarifes relatives als consums d’aigua i gas.

De moment, els ajuntaments afectats, a més d’altres que es podrien afegir en els pròxims dies a aquest front comú, com Cunit (Baix Penedès) o Palafolls (Maresme), han acordat amb l’empresa una suspensió cautelar dels augments previstos per un període de tres mesos.

En paral·lel, es vol treballar ara acompanyats de la Diputació de Barcelona, l’Agència Catalana de l’Habitatge i l’Agència Catalana de Consum per estudiar les accions a emprendre. “No és una problemàtica senzilla perquè es tracta de contractes privats entre l’empresa i els llogaters”, avisa l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz.

L’auditoria detalla l’alcaldessa espluguina, servirà per aclarir si la intenció de l’empresa d’aplicar nous augments de preus per al 2023 és legal. També s’analitzarà si l’augment retroactiu comunicat als veïns, a data 1 de gener de 2022 es pot o no aplicar en els nous rebuts.

En general, de mitjana, els augments són de més del 20%, tot i que en alguns casos s’han donat increments molt més exagerats. “Només per escalfar l’aigua calenta, el que a principis de 2022 eren 50 euros, a la tardor ja eren 75 euros i ara hi havia un intent de cobrament de 200 euros”, assegura Pilar Díaz.

L’alcaldessa d’Esplugues de Llogrebat apunta que no tots els casos són tan desproporcionats, però defensa que factures com aquestes les ha vist després que alguns veïns s’hagin adreçat a l’Ajuntament demanant ajuda. Amb tot, l’auditoria, afirma, ajudarà a donar “seguretat i transparència” als veïns per poder actuar.

En aquest sentit, l’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra, recorda que en els pisos afectats hi viuen algunes persones en situació de vulnerabilitat i denuncia que l’empresa vulgui fer un “augment encobert del lloguer d’habitatges per una via secundària”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article