Més del 4% de les morts en ciutats europees durant l’estiu es deuen a illes de calor urbanes

Un terç de les morts podrien evitar-se si la cobertura arbòria de l’espai urbà fos del 30%


Més del 4% de les morts que es produeixen en ciutats europees durant els mesos d'estiu es deuen a illes de calor urbanes. És a dir, es deuen a la diferència de temperatura que es produeix a causa de la combinació de poca vegetació, densitat de població alta i superfícies com l'asfalt.

Així ho indica un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), realitzat amb dades de 93 ciutats europees, entre les quals hi ha Barcelona, Madrid, València o Bilbao, entre altres. L'estudi, publicat a The Lancet, també analitza l'efecte dels arbres sobre la temperatura i conclou que un terç d'aquestes morts vinculades a les illes de calor podrien evitar-se aconseguint una cobertura arbòria del 30% de l'espai urbà.

Així, els resultats, asseguren des d'ISGlobal, emfatitzen els beneficis de plantar més arbres a les ciutats per a atenuar l'impacte del canvi climàtic amb més zones d'ombra que regulin aquesta temperatura a les ciutats.

Més de 2.500 morts evitables

L'estudi parteix de l'anàlisi d'un grup de dades del 2015, ja que no es disposava de dades de població per a anys posteriors. En concret, es van recopilar dades sobre les temperatures diàries rurals i urbanes de cada ciutat entre juny i agost del 2015 i es va estimar les taxes de mortalitat de les persones majors de 20 anys residents en aquestes ciutats. L'anàlisi abasta un total de 93 ciutats europees que sumen 57 milions d'habitants.

En primer lloc, van estimar la mortalitat prematura simulant un escenari hipotètic sense illa de calor urbana. En segon lloc, van estimar la reducció en temperatures que s'obtindria augmentant la cobertura d'arbres fins al 30%, així com les morts que podrien evitar-se.

Els resultats de l'estudi mostren que, de juny a agost del 2015, les ciutats van ser en mitjana 1,5ºC més calentes que les àrees circumdants. 6.700 morts prematures poden atribuir-se a l'augment de les temperatures urbanes, la qual cosa representa el 4,3% de la mortalitat total durant els mesos d'estiu i l'1,8% de la mortalitat durant tot l'any. Un terç d'aquestes morts (2.644) podrien haver-se evitat augmentant la coberta arbòria fins a un 30% de l'espai urbà, amb el que es reduirien les temperatures.

En general, les ciutats amb majors taxes d'excés de mortalitat per calor es trobaven al sud i a l'est d'Europa, sent aquestes ciutats les que més es beneficiarien d'un augment de la coberta arbòria.

En el cas de Barcelona, per exemple, s'analitza que la cobertura arbòria mitjana és del 8,4% i les morts atribuïbles a les illes de calor els mesos d'estiu l'any analitzat van ser 363. Es calcula que fins a 215 d'aquestes s'haurien pogut prevenir si la cobertura dels arbres hagués estat del 30%.

I és que l'exposició a la calor s'ha associat amb mortalitat prematura, malalties cardiorespiratòries i ingressos hospitalaris i els investigadors alerten que aquestes malalties i morts relacionades amb la calor aniran a més en les pròximes dècades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article