Metges de Catalunya avisa que el pressupost de Salut “encara està lluny” de la despesa real

El sindicat defensa que per fer front a les necessitats del sistema els comptes haurien de comptar amb 15.000 milions d’euros


Metges de Catalunya celebra que el pressupost del departament de Salut per al 2023 mantingui “una línia ascendent”, amb un increment de més de 1.000 milions d’euros respecte de l’any anterior, però avisa que “encara està lluny” de la despesa real. En un comunicat, el sindicat assenyala que, per fer front a les necessitats i reptes del sistema, el departament hauria de comptar “com a mínim” amb 15.000 milions d’euros, enfront dels 11.700 pressupostats per aquest any.

En aquest sentit, Metges de Catalunya defensa que la nova taula pactada amb la conselleria serà “fonamental” per efectives les millores assistencials, organitzatives i retributives dels professionals.

En la mateixa línia, el sindicat també ha subratllat que els nous comptes han de dotar de “múscul financer” les decisions de la taula de treball i el pla de mesures urgents per a la millora de les condicions assistencials.

En el text, Metges de Catalunya també assegura veure amb “bons ulls” que la partida econòmica destinada a l’atenció primària compti amb increment de 280 milions, però es mostra “sorprès” pel canvi de criteri de càlcul de la conselleria que, segons el sindicat, permet que afirmin que un 24% dels comptes s’assignen al primer nivell. Segons Metges de Catalunya, “seguint el mètode tradicional i la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que indica que el 25% del total de la despesa sanitària s’ha d’adreçar a l’atenció primària, el pressupost de Salut de 2023 reserva tan sols el 17,9% per a l’atenció primària”.

En l’àmbit dels professionals, el sindicat defensa que tant els mecanismes per incrementar la demanda formativa de l’especialitat de medicina familiar i comunitària, com el pla de retenció i captació de professionals, “s’han de definir i desenvolupar a la taula mèdica i requereixen múscul financer perquè el seu èxit passa indefectiblement per millorar les condicions de treball del col·lectiu”.

Finalment, el sindicat apunta a Salut que el pla de millora de l’accessibilitat “només pot funcionar si preveu la incorporació de més facultatius al sistema”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article