L’ACUP i Recerca i Universitat acorden dissenyar un nou model de finançament per als centres públics

L’ens fixa la formació i la docència, la gestió, la recerca i la projecció internacional com a eixos de treball pel 2023


L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i el departament de Recerca i Universitats han acordat dissenyar les bases d’un nou model de finançament per als centres públics. Ho ha anunciat el president de l’entitat i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Crespo, durant la presentació del pla de treball de l’ens per aquest 2023. L’objectiu és que el nou model asseguri la suficiència financera i permeti complir amb el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement i la LOSU. A banda, el pla per aquest any també contempla quatre àmbits de treball prioritaris: la formació i la docència, la gestió universitària, la recerca i l’impacte social, així com la projecció internacional.

El nou sistema de finançament també hauria d’incloure un Pla plurianual d’Inversions Universitàries (PIU) que corregeixi els dèficits en les infraestructures universitàries produïts els darrers deu anys. En la mateixa línia, es vol reforçar el pla de xoc en matèria de plantilles PDI i PAS.

Durant 2023, també es treballarà per a l’adequació i el desplegament de les noves lleis que afecten el sector: la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU), la Llei de la Ciència de Catalunya (DOGC) i la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació. En aquesta línia, s’elaborarà un informe per a l’adaptació dels estatuts de les universitats públiques als canvis introduïts per la LOSU. Aquest treball permetrà facilitar la revisió dels estatuts de les universitats, sense perjudici d’una adaptació específica a cadascuna de les universitats i atenent a la seva autonomia.

Es reclama finançament per a la recerca

El president de l’ACUP, Daniel Crespó, ha explicat que en matèria de recerca i impacte social es reclamarà un fons de finançament basal per fomentar la recerca a les universitats. També ha indicat que s’avançarà per desplegar projectes europeus amb compromís social i fomentar la sostenibilitat, el continuat compromís amb l’Agenda 2030 de l’ONU i els Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS); així com el manteniment de les activitats de la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació.

En l’àmbit de la formació, ha destacat la celebració del Congrés Internacional de Docència Universitària i Innovació (CIDUI), del 4 al 6 de juliol al Campus Cappont de la Universitat de Lleida sota el lema ‘Millora de les experiències d’aprenentatge: transformació i reptes’. En el mateix àmbit, durant 2023 es durà a terme un estudi de l’impacte de les iniciatives d’innovació docent i es publicarà un nou Informe d’indicadors de formació i docència de les universitats públiques catalanes.

Impuls en la projecció internacional

Pel que fa a l’impuls internacional, Crespo ha esmentat la posada en marxa del nou ‘Pla de projecció internacional i compromís global de les universitats públiques catalanes (2023-2026)’. En aquest sentit, per al 2023, es continuarà treballant en l’impuls de les activitats de la Xarxa Global d’Universitats per a la Innovació (GUNi), la xarxa UNESCO de la qual l’ACUP n’ostenta la presidència i el secretariat mundial. Actualment, la xarxa GUNi està formada 290 institucions de 86 països.

Un dels elements centrals de la projecció internacional és la posada en marxa del projecte de la Capitalitat Universitària Mundial que pretén consolidar Barcelona i Catalunya com a espais universitaris de referència internacional i desplegar tot un seguit de programes en l’àmbit de la política i la gestió universitària.

La nova junta directiva de l’ACUP està formada pel rector de la UPC, Daniel Crespo, com a president; el rector de la Universitat de Girona (UdG), Quim Salvi, com a vicepresident; la presidenta del Consell Social de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Tania Nadal, com a vicepresidenta segona; el president del Consell Social de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Poblet, com a vicepresident tercer; i el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Jaume Puy, com a secretari.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article