La llei trans i la nova llei de l’avortament, aprovades definitivament

El Congrés dona llum verda a les normes que eliminen el permís patern per avortar a partir dels 16 anys i permet modificar el sexe sense informe mèdic


El Congrés dels Diputats ha aprovat definitivament la llei trans i la nova llei de l’avortament aquest dijous. La primera d’aquestes dues normes elimina els requisits actuals —dos anys d’hormonació i un informe mèdic— per canviar el sexe al DNI, mentre que la segona anul·la  l’obligació de tenir permís patern per avortar a partir dels 16 anys o en el cas de dones amb discapacitat. Els dos textos legislatius han tornat a la cambra baixa després que el Senat incorporés modificacions. 

En el cas de la llei trans, el text estableix que a partir d’ara serà suficient amb presentar la petició de canvi de sexe al registre, que haurà de ratificar-se tres mesos després. La norma, a més, reconeix la “lliure autodeterminació de gènere” a partir dels 16 anys i també ho permet dels 14 als 16 quan els pares acompanyin el tràmit. En cas de disputa, però, serà el jutge qui tindrà l’última paraula. 

Pel que fa als infants d’entre 12 i 14 anys que vulguin un canvi de sexe, en aquests casos la llei estableix que es requerirà directament la intervenció de la justícia; mentre que per a les persones menors de 12 anys de moment només podran canviar de nom amb facilitat i sense intervenció de testimonis. 

Un altre element de la norma és la prohibició expressa de les teràpies de reconversió que tinguin com a finalitat modificar l’orientació sexual de les persones. De fet, la nova legislació suposa que es deixa de considerar la transsexualitat com una malaltia, i per això elimina dels tràmits qualsevol intervenció de metges o psicòlegs que actuïn com a testimonis. 

La llei de l’avortament inclou una clàusula de “responsabilitat institucional”

El text final de la llei de l’avortament que s’ha aprovat aquest dijous al Congrés inclou finalment una modificació impulsada pel PSOE i Més País, relativa a la responsabilitat institucional. L’objectiu d’aquesta modificació és evitar que es tornin a generar protocols antiavortament com el que va plantejar Castella i Lleó. Concretament, el nou apartat estableix que les administracions públiques competents “vetllaran per evitar que la sol·licitant sigui destinatària de pràctiques que pretenguin alterar” la “formació de la seva voluntat”.

La norma, que ara substituirà la de 2010, a més d’eliminar l’obligació de tenir permís patern per avortar a partir dels 16 anys o en el cas de dones amb discapacitat, suprimeix també els tres dies de reflexió obligatoris per interrompre l’embaràs i pretén garantir que la intervenció es pugui fer a la sanitat pública en centres a proximitat del domicili de les dones. A més, inclou les baixes per regles doloroses i el finançament públic de les pastilles anticonceptives d’última generació.

Una norma celebrada, però titllada de “poc valenta”

L’Associació Drets Sexuals i Reproductius ha celebrat l’aprovació aquest dijous de la reforma de la llei de l’avortament, però ha lamentat que la reforma sigui “poc valenta”. Ha considerat que es tracta d’una “oportunitat perduda” i ha criticat que no s’hagin introduït canvis estructurals per deixar de considerar aquesta opció com una “excepcionalitat” social i sanitària” i convertir-la en un “dret absolutament normalitzat”. 

L’entitat també ha alertat sobre el risc que l’aplicació d’aquesta llei per part de les comunitats autònomes sigui massa “heterogènia” i ha retret a l’executiu espanyol que la normativa no despenalitzi aquesta pràctica “perquè segueix apareixent en el Codi Penal”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article