Un de cada quatre pisos de lloguer de la demarcació de Barcelona està en mans de grans propietaris

L’1,3% dels titulars acumulava el 24,8% del parc d’habitatges el 2021, segons l’Observatori Metropolità de l’Habitatge


Un de cada quatre pisos de lloguer de la demarcació de Barcelona està en mans de grans propietaris. És la principal conclusió d’un estudi de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona a partir de dades de l’Institut Català del Sòl (Incasòl) del 2021. L’informe detalla que aleshores els grans tenidors, que representaven l’1,3% del total de titulars de pisos de lloguer, acumulaven el 24,8% del parc. Si es mira tan sols la ciutat de Barcelona, el percentatge de pisos en mans de grans propietaris augmentava fins al 36%. Així mateix, destaca que al conjunt de la demarcació un 44,3% del total d’habitatges en arrendament estava en mans de propietaris que tenien 3 o més habitatges.

L’estudi entén per gran propietari tant persones físiques com jurídiques amb més de deu habitatges tan sols a la demarcació de Barcelona. Aquesta és la definició que marca la normativa estatal. El document Estructura i concentració del parc de lloguer a la demarcació de Barcelona. 2021 indica que a 1 de gener de 2021, hi havia 500.565 habitatges en arrendament, que estaven en mans de 272.090 propietaris. La xifra representa una mitjana d’1,8 pisos per propietari.

Pel que fa al tipus de propietari, predominaven les persones físiques. Així mateix, entre les persones jurídiques, propietàries del 30,2% del total d’habitatges per a llogar de la demarcació de Barcelona, destacaven les empreses —acumulaven el 22,4% del parc—. L’administració pública tan sols controlava un 2,9% dels habitatges de lloguer. Al conjunt de la demarcació, el 2021 un 27,4% de les llars vivia en un habitatge de lloguer.

El PSOE vol la llei d’habitatge abans que acabi la legislatura

El president del Govern espanyol, Pedro Sànchez, ha assegurat a la sessió de control d’aquest dimarts al Senat que espera poder aprovar la llei d’habitatge abans que acabi la legislatura. Precisament, els socialistes, Unides Podem i altres aliats parlamentaris del Govern espanyol han mantingut aquest dimecres una reunió al Congrés per abordar les negociacions de la nova llei estatal d’habitatge. Fonts del PSOE han afirmat que el text està gairebé a punt, però el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha rebaixat l’optimisme perquè s’han produït menys avenços dels que esperava.

Sánchez ha subratllat a la sessió del Senat que el PSOE i Unides Podem necessiten el suport de la resta d’aliats parlamentaris per tirar-la endavant al Congrés. Tot i això, la portaveu d’ERC a la cambra alta, Mirella Cortés, ha advertit que els republicans només estaran al costat del govern espanyol si la norma és “ambiciosa”. En un sentit semblant, la formació lila, en línia amb la resta de grups progressistes i el moviment pel dret a l’habitatge, insisteix en la regulació del preu del lloguer en zones de mercat tensades i la paralització de desnonaments sense alternativa residencial per a famílies vulnerables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article