L'Obra Social "la Caixa" destina 15.000 euros a un programa de la Fundació Pare Manel

La Fundació és una de les 20 entitats barcelonines seleccionades a la Convocatòria d'Interculturalitat i Cohesió Social del 2010


L'Obra Social "la Caixa" ha seleccionat 20 projectes presentats per entitats sense ànim de lucre barcelonines als què ha dotat amb 287.700 euros. Els projectes formen part de la Convocatòria d'Intercultural i Cohesió Social, que ha seleccionat 63 projectes als què ha dotat amb un milió d'euros. 24 d'aquests projectes, amb una dotació total de 352.600 euros, corresponen a entitats catalanes. La Fundació Pare Manel promou el funcionament d'un programa intercultural d'integració de persones immigrades en les activitats de lleure.

L'objectiu de la convocatòria d'Interculturalitat i Cohesió Social de l'Obra Social "la Caixa" és promoure projectes que donin resposta a un dels reptes socials més importants de l'actualitat: la convivència en la diversitat. Aquesta convocatòria es dirigeix, per tant, a entitats que treballen en la promoció de la relació i la convivència entre col·lectius de diferents orígens culturals; i per a millorar la convivència i el reconeixement de la societat diversa a través del foment de pràctiques de mediació intercultural i comunitària.

Els projectes seleccionats donen resposta a tres línies d'acció: la intervenció comunitària, la mediació intercultural i la millora en la gestió de la diversitat cultural. Els projectes que fomenten la intervenció comunitària (41) afavoreixen els processos d'integració entre les diferents cultures que conviuen en la nostra societat, promouen la participació social del conjunt de la ciutadania i la cohesió social i faciliten les relacions de convivència basades en el diàleg i l'enriquiment mutu. Les iniciatives de mediació social intercultural (14), per la seva banda, tenen com a objectiu promoure la gestió de la diversitat i la mediació intercultural i fomentar la capacitació en la gestió de la diversitat entre professionals de diferents sectors. Finalment, les projectes de millora de la gestió de la diversitat cultural (8) treballen en la creació d'eines de gestió i de formació en competència cultural.

La finalitat principal del projecte presentat per la Fundació Pare Manel és tractar d'afavorir la plena integració social, en condicions d'igualtat, de la població d'origen estranger en la nostra societat, afavorint la convivència i la tolerància entre ambdues. La realitat social de la zona de Verdum-Roquetes és actualment més diversa donada l'arribada de població immigrant. El col·lectiu d'aquestes persones procedeix, majoritàriament, d'Amèrica Llatina i d'Europa de l'Est. Una de les característiques principals d'aquests grups és que, en un breu espai de temps, han reagrupat les seves famílies. Aquesta població infantil participa amb "normalitat" a l'escola pública de l'entorn però es detecta molt poca participació als àmbits de lleure educatiu. A més, aquesta presència cada vegada més important d'immigrants, fa que per part de la població autòctona apareguin xocs, rebuigs cap a aquestes persones, motivats moltes vegades per la por al desconegut, per la impressió de pèrdua d'identitat, etc. El projecte proposat és un programa de lleure educatiu emmarcat dins el període de les vacances d'estiu, que consisteix en oferir als infants i joves, que per diverses situacions queden desatesos, una alternativa lúdica i educativa que engloba diferents activitats: casal d'estiu al juliol, casal menjador a l'agost, colònies i campaments. La Fundació Pare Manel es crea e, 1993 a partir del desig de consolidar intervencions en marginació i exclusió que es venen fent en aquest camp des de fa més de 20 anys als barris de Verdum i Roquetes (Barcelona). La Fundació ofereix suport a entitats, col·lectius o persones individuals que realitzen accions socials per a millorar les condicions de vida dels sectors més exclosos de la societat. La Fundació "la Caixa" col·labora amb aquesta entitat amb un ajut de 15.000 euros

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article