Transformar l’UCI amb tecnologia multisensorial per millorar el benestar físic i emocional del pacient crític

El nou espai de l’Hospital de Bellvitge afavorirà la rehabilitació dels malalts i ajudarà a tractar l’estrès posttraumàtic, el delirium o el dolor


L’Hospital Universitari de Bellvitge ha incorporat elements sensorials com llums, projeccions, sons o vibracions als 64 boxs de la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb l’objectiu d’aconseguir tant la rehabilitació funcional com cognitiva del pacient crític. Gràcies a la recreació de diferents escenes, qualsevol dels boxs es pot convertir en un bosc, el mar, una nau, un tranquil ambient nocturn o, fins i tot, visualitzar imatges pròpies de viatges i records per generar experiències immersives adaptades a les necessitats del pacient ingressat.

Entre el 30 i el 50% dels pacients ingressats a l’UCI desenvolupa la síndrome post-UCI: es tracta del conjunt de símptomes físics, cognitius i emocionals provocats per l’ingrés i que comporten un deteriorament significatiu de la qualitat de vida després de l’alta.

Per tal de pal·liar-ho, l’Hospital de Bellvitge ha creat espais de benestar emocional i físic mitjançant experiències senzilles, estructurades i amb infinites possibilitats d’interacció en funció de les necessitats individuals del pacient. Projectors, il·luminacions, sons, moviments vibratoris al llit i altres elements estan controlats per un únic dispositiu, i el sistema permet l’adaptació al ritme circadiari de la persona ingressada amb diferents nivells lumínics i musicals per ajudar a no perdre la noció del temps quan porta molt temps d’ingrés o com a teràpia per aconseguir resultats en el seu estat de salut, entre altres usos.

“Aquest entorn amb estimulació sensorial visual, auditiva i tàctil permet iniciar de forma precoç el tractament de rehabilitació dirigit a recuperar, en la mesura del possible, l’estat del pacient abans de l’ingrés”, detalla el doctor Francesc Esteve, cap de secció del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que afegeix que treballen la prevenció del delírium i la modulació dels estímuls dolorosos tant en pacient sedat com despert.

Així, l’ambient creat als boxs de l’UCI fomenta l’estimulació dels sentits, la realització d’accions de la vida diària com ara menjar i beure o la cura personal, la interacció, la comunicació i la consciència del pacient crític amb ell o ella mateixa i l’entorn. La tecnologia també s’usarà per implementar tècniques protocol·litzades d’estimulació cognitiva per treballar diferents funcions. “Podrem estimular d’aquesta forma les àrees cerebrals de la percepció sensorial, el control motor, la cognició, les emocions i la comunicació”, puntualitza Esteve.

En paral·lel, les tècniques d’estimulació multisensorial s’aplicaran a procediments invasius i freqüents que es realitzen en el pacient i que són propis de les Unitats de Crítics, com són la inserció de catèters o drenatges, tractaments i la realització de cures habituals. La integració de la tecnologia amb la figura del terapeuta ocupacional a l’equip de l’UCI és un aspecte rellevant que completa el projecte d’innovació tecnològica. En els pròxims mesos està previst avaluar l’impacte del projecte en la salut física i emocional dels pacients.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article