Descobreixen un nou mecanisme que regula l’hormona que controla la sensació de sacietat

Suposa un avenç a l’hora de tractar l’obesitat i entendre els processos que controlen el pes corporal


Un equip d’investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IIPSV), vinculat a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, ha descobert el mecanisme a través del qual les cèl·lules que componen el greix corporal produeixen la leptina, una de les principals hormones que regula la sensació de sacietat.

S’ha evidenciat que les persones amb sobrepès tenen alterat aquest procediment i també s’ha demostrat que aquesta resposta és la que marca el rellotge biològic de les cèl·lules adiposes. La recerca, que s’ha publicat a la revista Cell Metabolism, obre la porta a entendre millor els processos que controlen el pes corporal i també a avançar en l’abordatge de malalties metabòliques com l’obesitat.

La investigadora de l’IIPSV, Sonia Fernández-Veledo, ha explicat que habitualment quan el cos humà rep aliments, els nivells de leptina a la sang augmenten, ja que aquesta hormona és la responsable d’enviar el senyal de sacietat al cervell. “En el cas de les persones amb obesitat es produeix més leptina que en el cas de les que estan primes, però al mateix temps, succeeix el fenomen conegut com a resistència a la leptina, que significa que l’organisme no respon a aquesta hormona”, ha apuntat Fernández-Veledo. Alhora, ha indicat que les persones amb obesitat tenen el mecanisme de sacietat alterat. “El nostre estudi no només demostra el mecanisme pel qual els adipòcits produeixen leptina, sinó també per què el greix de les persones amb obesitat ho fa de manera excessiva”, ha assenyalat.

El succinat, un metabòlit energètic que també actua com a una hormona a través del seu receptor SUCNR1, té un paper molt rellevant en tots aquests processos. Durant molts anys, a aquest metabòlit se li ha atribuït un paper principalment inflamatori, a més d’identificar-lo com a biomarcador de malalties com l’obesitat i la diabetis. Tot i això, en els últims anys, el Grup de Recerca en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (DIAMET) ha demostrat que aquest és un sistema complex, ja que els nivells de succinat també augmenten en algunes situacions fisiològiques, com quan ingerim aliments.

“És en aquest context on creiem que el succinat regula de manera natural les funcions del nostre organisme que controlen que hi hagi un equilibri entre la ingesta i la despesa energètica”, ha apuntat la investigadora. Així, l’estudi demostra que el succinat determinaria les oscil·lacions de la leptina al llarg del dia. “En les persones amb obesitat, aquest mecanisme està hiperactivat, fet que explicaria, en part, els nivells elevats de leptina”, ha assegurat.

Aquest avenç científic representa un punt d’inflexió en el tractament de l’obesitat i obre les portes a estudis futurs destinats a investigar no només altres funcions metabòliques del succinat, sinó també a explorar teràpies que permetin restaurar aquest mecanisme, estabilitzar els seus nivells i recuperar el seu paper de regular la sensació de sacietat.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), més de mil milions de persones a tot el món són obeses, dades que segueixen una tendència a l’alça. L’obesitat, alerta l’OMS, s’associa directament amb la diabetis tipus 2, les malalties cardiovasculars i les relacionades amb la salut mental, la hipertensió, els accidents cerebrovasculars i amb diverses formes de càncer.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article