Salut oferirà incentius als professionals sanitaris per cobrir els llocs lluny de Barcelona

S’incrementen les places universitàries de Medicina i Infermeria en un pla de 40 milions d’euros davant la manca de professionals


Salut oferirà incentius als professionals sanitaris per als llocs més difícils de cobrir, que solen ser els allunyats de l’àrea metropolitana de Barcelona i altres ciutats. Seran complements econòmics i facilitats en habitatge o transport. És una de les mesures del pla de Salut davant la manca de professionals, en què també planteja convenis per facilitar que metges especialistes d’un centre prestin serveis en un altre (entre hospitals o amb els CAP).

A més, incrementa les places universitàries de Medicina, amb 145 més el curs que ve, i d’Infermeria, amb 640 més que s’hauran creat entre aquest curs i el proper.

El pla té un pressupost de 40 milions d’euros específics i s’ha presentat aquest dijous al Fòrum de Diàleg Professional, que s’ha reunit a Barcelona. Un dels grans objectius del Departament de Salut és fer més atractives les condicions laborals, un llarg reclam dels sindicats i altres organitzacions professionals, amb els seus representants presents al plenari del fòrum.

Incentius a professionals sanitaris per als llocs difícils de cobrir

Salut posarà en marxa un programa d’incentius, plusos econòmics (proposats en els convenis) i altres, com la possibilitat de facilitar habitatge, escolarització per als fills o transport, per a les places que costen més de cobrir, que corresponen sobretot a les que estan més allunyades de les ciutats.

Aquest programa anirà dirigit a professionals sanitaris, sobretot metges i infermeres, i es posarà en marxa d’aquí a sis mesos, ja que el departament ha de concretar ara aspectes com quines són aquelles places més difícils de cobrir. La idea és treballar amb entitats municipalistes i especialment amb els micropobles.

També manté els incentius econòmics per als residents de Medicina Familiar i d’Infermeria de salut mental, una mesura que va posar en marxa l’any passat i que no va evitar, però, que quedessin places vacants a l’atenció primària.   

Professionals més enllà d’un hospital

Una altra de les propostes del pla és promoure convenis entre els centres sanitaris —entre hospitals o entre l’atenció primària i els seus hospitals de referència— perquè hi hagi més recursos i professionals compartits.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha assegurat que aquesta és una proposta que vol revolucionar el sistema per “trencar esquemes” davant la “visió històrica que l’hospital està tancat dins les seves parets”. En una roda de premsa per explicar el pla, Balcells ha destacat que l’objectiu que el sistema sanitari sigui “més àgil i eficient” i solucionar el dèficit de professionals en alguns serveis i en alguns territoris.

Actualment ja existeix certa mobilitat, però Salut vol potenciar-la i ordenar-la per garantir la cobertura assistencial davant les desigualtats territorials en alguns serveis i també per fer més atractius determinats llocs de treball. Aquesta mesura es planteja sobretot per als metges especialistes. A tall d’exemple, el conseller ha explicat que un facultatiu d’un hospital gran podrà donar suport uns dies la setmana a centres més petits a través de l’aliança.

La idea de Balcells és configurar un mapa entre aquest any i el proper per establir i ordenar aquestes aliances. Es fixaran sobretot, ha dit, en el resultat assistencial i no tant en la titularitat del centre i la forma de pagament, que serà un “instrument”. Caldrà veure com el departament concreta aquestes aliances en els propers mesos i anys. D’altra banda, Salut també planteja les rotacions dels residents pel territori.     

Altres millores laborals a què es compromet el departament es recullen als convenis que s’estan pactant. El conveni de la xarxa concertada del sistema sanitari públic (SISCAT) es va signar fa uns mesos, amb el compromís de Salut de 460 milions d’euros suplementaris per fer possible les millores, com un increment salarial de fins al 3,5% i de les guàrdies o desvincular les retribucions per compliment d’objectius de l’equilibri econòmic dels centres. El conveni dels centres de titularitat pública de l’Institut Català de la Salut (ICS) s’està negociant.

Més places universitàries i de residents

D’altra banda, s’ampliaran el nombre de places universitàries, amb 640 d’Infermeria més (el gruix d’aquestes ja es van posar en marxa aquest curs) i 145 per a Medicina. Aquest increment és per al curs que ve i es consolidarà en els següents.

El pla també augmenta en 160 places l’oferta de residents (formació sanitària especialitzada). Concretament, 86 en Medicina (MIR); 58 en Infermeria (IIR); cinc per a Psicologia clínica (PIR); quatre per a Farmàcia (FIR) i set per a Biologia (BIR). D’altra banda, també vol impulsar la formació dual de l’FP en l’àmbit de la salut.

Noves figures i especialitats infermeres

Una altra de les mesures del pla és completar el desplegament de la figura de l’administratiu sanitari i dels nous rols professionals per donar resposta a necessitat de salut, com els referents de benestar emocional comunitari (376); dietistes-nutricionistes (152); fisioterapeutes (370) i higienistes dentals (365).

Una de les reivindicacions històriques de les infermeres és la creació i reconeixement de les especialitats i Salut recull l’objectiu de desenvolupar-les de forma progressiva. D’altra banda, també vol promoure la formació i lideratge en perspectiva de gènere i que més dones arribin a llocs de direcció.

Altres mesures del pla, que tenen a veure amb la competència estatal d’ordenació professional, són reclamar que es redueixi el temps d’espera per homologar un títol d’Infermeria i d’especialitats mèdiques dels professionals que l’han aconseguit en països extracomunitaris o l’extensió de la possibilitat de prestació de servei dels metges especialistes a l’edat de jubilació al conjunt del sistema sanitari (no només els estatutaris) i en altres especialitats deficitàries (més enllà de Medicina Familiar i Pediatria).

Jubilacions massives i marxa de professionals

Segons dades facilitades pel departament, el 2022 hi havia a Catalunya 41.187 metges col·legiats fins a 70 anys, amb una mitjana d’edat de 50,7 anys. La mitjana de jubilació se situa en els 66 anys i, del 2023 al 2027, està previst que es jubilin 5.839 professionals, el 16% de la col·legiació activa i un 26% dels metges especialistes.

Pel que fa a les infermeres, hi ha 49.008 infermeres a Catalunya fins als 65 anys, amb una mitjana de 41. L’edat mitjana de jubilació és de 65 anys i 3.907 infermeres compliran aquesta edat en els propers cinc anys.

El Departament de Salut també constata que alguns professionals sanitaris marxen fora de Catalunya, on els ofereixen condicions més atractives. Segons dades del departament, 424 metges (1,4%) va canviar el lloc de treball per un altre dins de l’Estat espanyol el 2022. D’aquests, 95 havien nascut a Catalunya, 159 eren de la resta de l’Estat i 170, d’altres països. A més, 187 metges (0,65%) van marxar a altres països: 41 havien nascut a Catalunya, 26 en algun altre lloc de l’Estat i 120 eren d’altres països.

Les especialitats mèdiques més deficitàries a Catalunya són Medicina Familiar, Anestesiologia, Psiquiatria, Medicina de treball i Medicina preventiva i salut públic, i falten infermeres en tots els àmbits.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article