El Congrés dels Diputats aprova la llei estatal d’habitatge

La norma limita les pujades interanuals dels contractes de lloguer en vigor i considera gran tenidor qui tingui més de cinc habitatges


El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la llei estatal d’habitatge amb els vots del PSOE, Unides Podem, ERC i EH Bildu. El text pactat introdueix una limitació de les pujades interanuals dels contractes de lloguer en vigor, permet a les autonomies declarar zones de mercat tensat perquè pugui contenir el preu dels nous contractes tant de petits com de grans propietaris i obre la porta a considerar gran tenidor a qui tingui més de cinc habitatges en una mateixa zona —i no 10—. La norma passarà ara al Senat.

La norma introdueix una limitació del 3% durant 2024 de les pujades interanuals de contractes de lloguer en vigor —actualment s’està aplicant com a mesura excepcional un topall del 2%— i estableix la creació d’un índex per limitar-les a partir de 2025, que sempre haurà de ser per sota de l’IPC.

Pel que fa als nous contractes de pisos que ja estiguin en el mercat de lloguer o els pisos que es posin a llogar per primer cop, en zones que es declarin de mercat tens tindran limitacions de preu. A aquestes àrees hi haurà una contenció del lloguer tant per a grans tenidors com a petits propietaris.

En els pisos ja llogats, els petits propietaris hauran d’oferir el mateix preu del contracte anterior amb un increment que no podrà ser superior a la pujada interanual permesa. Els grans propietaris hauran d’ajustar el preu a un nou índex de referència de nova creació. Quan siguin contractes de pisos que s’incorporin al mercat, el lloguer s’haurà de referenciar a aquest índex tant quan sigui d’un petit o d’un gran propietari.

Amb els canvis pactats, la norma permet rebaixar de deu a cinc el nombre d’immobles en una mateixa zona tensa per ser considerat gran tenidor. La regulació considerarà zona de mercat tensat a les àrees en què la càrrega mitjana del cost de la hipoteca o del lloguer més les despeses superi el 30% de la renda mitjana de les llars o que el preu de compra o lloguer hagi augmentat almenys tres punts per sobre de l’IPC en els cinc anys anteriors a la declaració.

Seran les comunitats autònomes les que hagin de decidir si sol·liciten la possibilitat de declarar aquestes zones amb la qual cosa previsiblement les que estiguin governades pel PP no ho aplicaran.

A més, la nova redacció estableix que les despeses i honoraris pel lloguer de l’immoble correran sempre a càrrec del propietari. Serà ell qui hagi d’assumir les despeses de la immobiliària. Pel que fa als desnonaments, ERC i Bildu han acordat amb el govern espanyol que la legislació d’enjudiciament civil estableixi que es posi punt final als desnonaments sense data i hora determinada.

No aborda els lloguers turístics

La norma no aborda els lloguers turístics. Unides Podem va plantejar una esmena que proposava que la llei limiti les places d’allotjament turístic a les zones de mercat tens a l’equivalent del 2% del nombre d’habitants. El PSOE l’ha rebutjat.

Un altre element que s’ha deixat fora és l’obligació per als grans tenidors d’oferir un lloguer social a les persones vulnerables abans de forçar un desnonament, tal com contemplava la normativa catalana abans que ho anul·lés el TC.

Criticada pels moviments socials

Les entitats a favor del dret a l’habitatge han advertit aquest dijous des de les portes de Congrés que la llei de l’habitatge que s’aprova no servirà per reduir els preus del lloguer ni per garantir l’accés a aquest dret. El coportaveu del Sindicat de Llogateres, Jaime Palomera, ha assegurat que “en realitat, la llei no farà res d’això”, sinó que “en els pròxims anys, i amb aquesta llei, la distància entre el que la gent ingressa i el preu de l’habitatge seguirà creixent”.

En tot cas ha destacat que els avenços que incorpora la llei, com el fet que “posa fi a l’estafa dels honoraris” de les immobiliàries, que ja no hauran de pagar els llogaters, són fruit de “la lluita de milers de persones que fa anys que desobeeixen lleis injustes”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article