Identifiquen un nou factor de restricció del VIH que obre la porta a millorar les estratègies per curar la infecció

L’estudi està liderat per investigadors de la UPF i ajudaria a eliminar la latència del virus


Un estudi internacional ha identificat i caracteritzat un nou factor de restricció del VIH. Segons l’equip investigador, en el qual han participat investigadors de la UPF, el factor identificat —una proteïna anomenada Schlafen 12 (SLFN12)— frena la producció de proteïnes virals i ajuda les cèl·lules infectades per virus a escapar de la teràpia contra el VIH i de les respostes immunitàries. Aquesta descoberta obre la porta a millorar les estratègies terapèutiques destinades a curar la infecció. 

Si no es tracta, la infecció pel Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH) condueix a la destrucció gradual del sistema immunitari. Cada any, arreu del món, unes 650.000 persones moren de Sida, xifra que el converteix en una gran amenaça per a la salut humana. No obstant això, malgrat que no hi ha una cura general per a una infecció establerta, una teràpia antiretroviral adequada permet les persones seropositives mantenir una vida relativament sana. Malauradament, un cop interromput el tractament, el virus reapareix a partir d’un reservori de cèl·lules infectades en estat latent.

“La latència és una barrera important que impedeix l’eliminació del virus en les persones infectades pel VIH. No podrem curar una infecció existent fins que ens desfem de les cèl·lules infectades de manera latent. Per això és essencial entendre com funciona la latència”, explica Andreas Meyerhans, professor de recerca ICREA en la UPF que ha coordinat l’estudi, juntament amb Juana Díez.

El treball, publicat a Communications Biology, ha identificat i caracteritzat SLFN12, una proteïna que restringeix la producció de proteïnes virals mitjançant l’escissió de ARNt cel·lulars específics, els components bàsics per a la construcció de proteïnes. Com a conseqüència, en presència de SLFN12 activa, les cèl·lules T CD4 infectades pel VIH no són capaces de completar el procés de producció del virus, sinó que mantenen les seves plantilles, l’ARN del VIH, en estat latent.

“SLFN12 impedeix la producció de proteïnes, restringint la producció de partícules virals. Aquestes cèl·lules estan infectades de manera latent, invisibles al sistema immunitari i a les teràpies contra el VIH”, afirma Mie Kobayashi-Ishihara, primera autora del manuscrit.

L’estudi també revela com SLFN12 pot inhibir específicament la producció de proteïnes del VIH sense bloquejar la producció de proteïnes cel·lulars. “SLFN12 escindeix ARNt Leucina-UUA, un bloc de construcció que rares vegades s’utilitza per a les proteïnes cel·lulars però que és essencial per a les proteïnes virals del VIH”, explica Juana Díez.

Aquesta troballa obre la possibilitat de dissenyar noves estratègies terapèutiques contra el VIH. “El bloqueig de les funcions antivirals de SLFN12 hauria d’augmentar l’expressió de proteïnes virals i, per tant, permetre que el sistema immunitari de l’hoste i els fàrmacs antivirals eliminin millor els reservoris virals. Una vegada que comences a produir el virus, torna a ser visible. Tornes a tenir el teu objectiu. Així que pots atacar-ho i, amb sort, eliminar definitivament les cèl·lules infectades latents”, conclou Meyerhans.

Precisament, Schlafen és una paraula alemanya que significa “adormit” i que dona nom a una família de proteïnes implicades en el càncer, la sensibilitat als fàrmacs i les funcions antivirals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article