Salut consolida el programa de trasllat amb ECMO pediàtric amb un protocol estable que “garanteix l’equitat”

La seva activació ha permès salvar la vida de l’Aisha, un nadó que va néixer amb un greu problema respiratori


El Departament de Salut ha consolidat el programa de trasllat amb ECMO pediàtric amb un protocol pioner a l’Estat espanyol. L’últim cop que s’ha activat ha permès salvar la vida de l’Aisha, un nadó que va néixer el 4 de març a l’Hospital Santa Tecla de Tarragona amb un greu problema respiratori en inhalar meconi durant el part. Gràcies a la coordinació del SEM, de l’Hospital Joan XXIII, on va ser trasllada en primera instància, i dels Hospitals Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu, la petita va poder ser trasllada a Barcelona amb èxit gràcies al dispositiu ECMO, que substitueix la funció del cor i dels pulmons. Pel conseller de Salut, Manel Balcells, el nou protocol garanteix l’atenció en casos com aquest “passin on passin i quan passin”.

El conseller Balcells ha explicat que, a diferència de models similars d’arreu del món, el català no depèn d’un hospital, sinó que ho fa d’un sistema estable que compta amb els millors professionals especialitzats en el trasllat de pacients crítics i l’aplicació de la tècnica ECMO.

En els últims anys, el protocol s’ha activat 12 cops —10 en els últims tres— gairebé sempre en el trasllat de pacients de fora de Catalunya a l’Hospital Vall d’Hebron, el de referència a Catalunya en el tractament amb ECMO.

El cas de l’Aisha és el primer que es produeix a Catalunya durant el 2023. Els casos que requereixen trasllat amb ECMO són casos poc freqüents, ja que el SEM acostuma a traslladar a aquests pacients de manera precoç als centres hospitalaris d’alta especialització, que poden aplicar la tècnica d’ECMO.

Concretament, l’Aishava néixer amb un greu problema respiratori en inhalar meconi, el que va fer que no li arribés suficient oxigen a través de la placenta. Va ser trasllada del Santa Tecla al Joan XXIII, el de referència a la zona, on va rebre un tractament complet per la insuficiència respiratòria. En veure que no reaccionava al tractament, es va activar el trasllat amb ECMO a l’Hospital Vall d’Hebron on la petita es va recuperar després de ser ingressada a l’UCI.

Pel conseller Balcells, el nou protocol garanteix que l’atenció als pacients pediàtrics més crítics estigui garantida arreu del territori. “És un sistema integrat i d’alta capacitat que ens garanteix que on hi hagi demanda es pugui actuar”, ha afegit.

Des del SEM, el seu cap, Jorge Morales, ha destacat que el trasllat amb ECMO pediàtric aconsegueix unir en un protocol estable l’experiència del SEM en 27 anys de trasllat de pacients crítics amb l’expertesa dels professionals dels hospitals Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu, els de referència en el tractament amb ECMO, que substitueix temporalment la funció del pulmó o del cor i permet, d’aquesta manera, que els òrgans descansin quan no funcionen correctament.

La mare de l’Aisha s’ha mostrat “feliç i contenta” i ha agraït l’atenció que ha rebut la seva filla, assegurant que gràcies a la ràpida actuació dels equips sanitaris l’Aisha ha sobreviscut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article