Els menjadors escolars públics d’Osona només serviran carn, ous i làctics de la comarca o del Lluçanès

El nou servei de menjadors del Consell Comarcal proveirà aliments als 32 menjadors escolars públics de la comarca


El porc, la vedella, el pollastre, el formatge, el iogurt i els ous que se serviran en els 32 menjadors escolars públics osonencs a partir del curs que ve seran de proximitat. Una proximitat entesa en els límits de la mateixa comarca o del Lluçanès. Es tracta d’una de les premisses que incorpora la licitació del nou servei de menjadors del Consell Comarcal d’Osona que ara passa a ser una obligació. “El sector agroalimentari de la comarca proveeix de productes excel·lents que volem que també formin part dels menús dels nostres alumnes”, assenyala el president del Consell Comarcal, Joan Carles Rodríguez. El contracte que està en joc és pels tres anys vinents i tindrà una dotació de poc més de 13 milions d’euros.

Plats com les pilotilles de tela, el trinxat o els fideus a la cassola tornaran als menús infantils dels escolars osonencs. La idea és recuperar plats en perill d’extinció del patrimoni culinari, gastronòmic i agroalimentari del territori amb l’objectiu que no es perdi. El president del Consell Comarcal, Joan Carles Rodríguez, ha explicat que els menús també recolliran exemples del patrimoni culinari d’altres països, cultures o tradicions. “També perquè l’alumnat de la comarca conegui propostes com el cuscús, que es menja principalment al Marroc”, lloc d’origen de molts dels alumnes. “Intentem fer uns menús saludables, d’acord amb les línies del Departament i organismes com l’OMS, però que a més culinàriament estiguin entroncats amb la nostra tradició”, afegeix Rodríguez.

El president del consell ha explicat que, abans de fer el pas d’obrir el concurs, on allò que es prioritza és la qualitat per sobre del preu, es va fer un estudi econòmic per veure si era viable. I es va resoldre que sí. “S’ha fet un estudi previ per saber si realment hi havia marge”, ha apuntat Rodríguez.

A banda dels productes que hauran de ser del territori, les condicions del nou contracte també contemplen que es prioritzi que altres aliments com la fruita, la verdura, la pasta, l’arròs, els llegums o el pa siguin de varietats catalanes o de proximitat i ecològiques.

A més, totes les escoles sense cuina pròpia rebran el mateix menú diari elaborat en una cuina in situ d’una escola de la concessió. D’aquesta manera, funcionaran a través d’un sistema solidari per garantir el mateix servei tant per escoles grans com per escoles petites.

Es manté el projecte pedagògic

Rodríguez ha explicat que mantenen l’aposta pel projecte pedagògic iniciat amb l’actual concessió. En aquest sentit, s’opta per mantenir la millora de les ràtios de monitoratge respecte d’allò que fixa el Departament i garantir l’atenció dels escolars d’acord amb les necessitats que presenten els centres educatius. “Si la ràtio d’alumnes per professional és més baixa, això permet que hi hagi una atenció més personalitzada”, destaca Rodríguez.

En aquest sentit, des de 7 i Tria, l’actual concessionària, una de les seves coordinadores pedagògiques defensa el model que ja han implantat des del darrer concurs amb accions dirigides a facilitar l’autonomia o la presa de decisions dels alumnes. “Intentem treballar que siguin els nens i les nenes els que se serveixin el menjar que ells decideixen. La quantitat la trien ells”. D’aquesta manera, aborden qüestions com el malbaratament alimentari, però també els és més fàcil responsabilitzar-los perquè s’acabin els plats que s’han servit.

Prova pilot a Balenyà

Per la seva banda, el director de l’Institut Escola Carles Capdevila d’Hostalets de Balenyà, Èric Vila, ha fet una valoració molt positiva sobre aquest model. A manera de prova pilot, durant aquest any l’Institut Escola ja està seguint el projecte ‘Mengem d’aquí’, un programa amb trets similars als que recull el nou contracte del Consell Comarcal, i que els funciona “molt bé”. Es tracta d’un model amb el qual se senten molt còmodes on s’aposta per “aliments de proximitat, ecològics i de molta qualitat”. Segons el director, l’espai de menjador en els darrers anys s’està valorant cada vegada més i s’entén com un espai més on s’educa els escolars. “Valorem molt que l’empresa que està fent el servei tingui un projecte educatiu que vagi relacionat amb el centre i que l’espai sigui de qualitat per a l’alumnat, amb moments d’esbarjo i de relació social”, destaca.

Fins ara, l’empresa encarregada de gestionar el servei de menjador durant l’última dècada ha estat 7 i Tria, de Sant Andreu de la Barca, que havia guanyat els dos últims concursos. L’any 2013 aquesta empresa va agafar el relleu a la firma Vespella, que havia gestionat el servei durant setze anys. Actualment, s’estan servint més de 3.000 àpats diaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article